Δεν τα βρήκαν Στουρνάρας-αγρότες! Με ανοιχτές μηχανές τα τρακτέρ! Θα κλείσουν οι δρόμοι;

"Καλύπτονται πλήρως οι αγρότες από τις βελτιώσεις" λέει το ΥΠΟΙΚ

Δεν τα βρήκαν Στουρνάρας-αγρότες! Με ανοιχτές μηχανές τα τρακτέρ! Θα κλείσουν οι δρόμοι;

​Άκαρπη ήταν η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους αγρότες, οι οποίοι θα συνεδριάσουν εκ νέου αύριο Παρασκευή προκειμένου να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεων τους .

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων Βαγγέλης Μπούτας, δήλωσε ότι ο υπουργός δεν έκανε δεκτό κανένα από τα αιτήματά τους, τα οποία αφορούν τη φορολογία, τα χρέη των αγροτών και τη μείωση του κόστους παραγωγής, και ανέφερε ότι αύριο το απόγευμα στο μπλόκο της Νίκαιας θα πραγματοποιηθεί συνέλευση για να αποφασιστεί η πορεία που θα πάρουν τα… τρακτέρ!!!

Επίσης ο κ. Μπούτας κατήγγειλε ότι «γίνεται ύπουλη προσπάθεια από παλιά θεσμικά συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, να θολώσουν τα αιτήματα των αγροτών με μπλόκα- "μαϊμού"».

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως οι αγρότες καλύπτονται πλήρως από τις βελτιώσεις που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ.Στουρνάρας κάλεσε τους εκπροσώπους των αγροτών να συζητήσουν και να μετάσχουν στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, στο οποίο ο γεωργικός τομέας θα έχει σημαντική συμμετοχή.

Ειδικότερα, οι συγκεκριμένες βελτιώσεις, όπως αναφέρουν οι παράγοντες του υπουργείου, είναι οι εξής:

1) Υποχρεούνται να τηρούν στοιχεία εσόδων - εξόδων οι αγρότες των οποίων το ακαθάριστο εισόδημα ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.

2) Όλοι οι αγρότες (ακόμη και όσων το εισόδημα είναι άνω των 15.000 ευρώ) δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων, παρά μόνο να συγκεντρώνουν παραστατικά εσόδων - εξόδων (εξαιρούνται όσοι έχουν άλλες δραστηριότητες, για τις οποίες ήδη τηρούν βιβλία).

3) Για τα πρώτα πέντε χρόνια οι αγρότες που μπαίνουν στο νέο σύστημα απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος, όπως και εκείνοι που βρίσκονται τρία χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση.

4) Όλοι οι αγρότες θα έχουν υποχρέωση μίας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, που θα υποβάλλεται στο τέλος του έτους. Επίσης, η υποχρέωση για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων, όσον αφορά στα έξοδα, γίνεται ετήσια και στο ειδικό καθεστώς μιας δήλωσης για επιστροφή ΦΠΑ.

5) Απαλλάσσονται από την καταβολή ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (ομάδων, συνεταιρισμών και εμπόρων).

6) Οι ομάδες και συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγματοποιούν την εκκαθάριση μια φορά τον χρόνο.

7) Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς, εφέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα υποβληθεί το 2015) 27,5% αντί 55%.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top