Στουρνάρ��ς - Αθανασίου κατηγορούνται για... συγκάλυψη διαφθοράς και οικονομικών σκανδάλων

Τι αναφέρει σε επιστολή του ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης

Για απόπειρα συγκάλυψης της διαφθοράς και οικονομικών σκανδάλων εγκαλούνται επισήμως με έγγραφο από τον εισαγγελέα Διαφθοράς της Θεσσαλονίκης οι υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Γιάννης Στουρνάρας και Χαράλαμπος Αθανασίου.

Το έγγραφο του κ. Α. Δημόπουλου εστάλη στους δύο υπουργούς με ημερομηνία 27.1.2014, μετά από πληροφορίες που είχε για την κατάργηση της Οικονομικής Επιθεώρησης ως ανώτατης ελεγκτικής αρχής.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο μεταξύ άλλων στην θέση της Οικονομικής Επιθεώρησης θα δημιουργηθούν δύο οργανικές μονάδες επιπέδου διεύθυνσης, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου.

Ο εισαγγελέας Διαφθοράς της Θεσσαλονίκης θεωρεί πως αυτή η εξέλιξη αποτελεί παραλογισμό που θα προκαλέσει αύξηση της φορολογικής παραβατικότητας.
Μεταξύ άλλων αναφέρει στην επιστολή του: «Η Οικονομική Επιθεώρηση, ως ενιαία ανωτάτη Ελεγκτική Αρχή, εδώ και εβδομήντα περίπου χρόνια περίπου, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΝΔ 1264 της 16/25-4-1942, ασκεί την ανώτατη εποπτεία και τον έλεγχο όλων των Οικονομικών Υπηρεσιών και κάθε άλλης δημόσιας διαχείρισης χρηματικού ή υλικού, της διαχείρισης των παντός είδους κρατικών επιχειρήσεων, της διαχείρισης όλων, ανεξαιρέτως των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, καθώς και την παρακολούθηση της ορθής εφαρμογής των φορολογικών νόμων, του Δημοσίου Λογιστικού ή άλλων οικονομικών νόμων... Η κατάργηση Περιφερειακών Επιθεωρήσε��ν στο πρόσφατο παρελθόν, εκτιμούμε ότι ήταν άστοχη και τα αποτελέσματά της δεν θα αργήσουν να φανούν».

Επίσης, τονίζει ότι «η επικείμενη ολική κατάργηση της Οικονομικής Επιθεώρησης, ως ενιαίας Ελεγκτικής Αρχής θα έχει ως αποτέλεσμα των αύξηση της φορολογικής παραβατικότητας, την επιδείνωση της διαφθοράς στις εποπτευόμενες, από τους Οικονομικούς Επιθεωρητές, Υπηρεσίες και εν τέλει οι συνέπειες θα είναι αρνητικές τόσο για τα φορολογικά έσοδα όσο και για την υποβοήθηση του έργου της Δικαιοσύνης.

Αυτοί που εισηγούνται ��αταργήσεις θεσμών, που επί χρόνια λειτούργησαν με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, της κακοδιαχείρισης δημόσιων οργανισμών και την καταπολέμηση της διαφθοράς, προφανώς δεν γνωρίζουν τις καταστάσεις, γιατί τέτοιου είδους ενέργειες εξυπηρετούν αλλότρια, προς το Δημόσιο, συμφέροντα και δυναμιτίζουν την οικονομική και κοινωνική συνοχή της κοινωνίας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top