Ντελόρ: Στην Ελλάδα πληρώνετε τις ανόητες κυβερνήσεις σας

«Δεν μετανιώνω για την ένταξη της στη ζώνη του ευρώ»

Για την Ελλάδα και το ευρώ μίλησε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ, ο οποίος χάρη στις πεποιθήσεις του και το όραμα του για την ΕΕ έχει αποκτήσει το παρωνύμιο «πατέρας της Ευρώπης».

Σχολιάζοντας την κατάσταση της Ελλάδας, ο Ντελόρ τόνισε χαρακτηριστικά: «Όταν η κυβέρνηση μιας χώρας προβαίνει σε ανοησίες, δυστυχώς αυτό συνεπάγεται ένα τίμημα, το οποίο τελικά το πληρώνει ο λαός».

Ο ίδιος, ωστόσο, προσθέτει ότι δεν μετανιώνει για την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, προσθέτοντας ότι ίσως έπρεπε να γίνει λίγα χρόνια μετά: «Η Ελλάδα θα έπρεπε να αρχίσει να ενισχύει την οικονομική της παρουσία σε όρους ανταγωνιστικότητας, προκειμένου να μπορέσει να προβάλει αντίσταση στον έντονο ανταγωνισμό εντός της Ευρωζώνης. Εάν εναπόκειτο σε εμένα, θα εισηγούμην ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να περιμένει ακόμη 2 ή 3 χρόνια προτού υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα».

Αναφερό��ενος στο μέλλον της ευρωζώνης, ο Ντελόρ τονίζει: «Η ΟΝΕ πρέπει να σταθεί στα δύο της πόδια, την οικονομία και το νόμισμα. Πρέπει, συνεπώς, να επιδιορθώσει τη δυσλειτουργία του αρχικού σχήματος και να χρίσει μια πραγματική οικονομική και νομισματική διακυβέρνηση».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα, που προεδρεύει της ΈΕ, διαθέτει αξιοπιστία στην ευρωπαϊκή σκηνή, ο Ντελόρ δηλώνει ότι «οι Ευρωπαίοι έχουμε πέσει θύματα των στατιστικών που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και, ως εκ τούτου, χρειάστηκε να αναθεωρηθούν τα οικονομικά δεδομένα των ετών 2004 και 2009», ενώ δεν παραλείπει να αναγνωρίσει ότι έκτοτε «η Ελλάδα έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top