«Συγγνώμη» στη Βουλή από τον αρχηγό του Λιμενικού για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι

Και αντιπαράθεση Μ. Βαρβιτσιώτη με Θ. Δρίτσα

Συγγνώμη» ζήτησε ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Δημήτρης Μπαντιάς, για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, κατά την ακρόασή του από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, στην οποία συζητήθηκε το ναυάγιο και η διαχείριση των περιστατικών της παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο, την οποία νωρίτερα είχε ενημερώσει και ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, για το ίδιο ζήτημα.

«Σαν αρχηγός του Λιμενικού Σώματος θα αναλάβω την ευθύνη μου. Θα ξεκαθαρίσω ένα πράγμα. Ζητάμε συγγνώμη. Εγώ σαν αρχηγός του Λιμενικού. Και από τις οικογένειες των θυμάτων και από όλους εσάς, τον κύριο υπουργό, την κυβέρνηση, όλους τους Έλληνες, που σας φέραμε σε αυτή τη θέση. Προσπαθήσαμε, αλλά κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Από εκεί και πέρα ο καθένας να σκεφθεί οτιδήποτε άλλο» ανέφερε ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν προηγουμένως ότι τα γεγονότα εμφανίζονται ως να έχει ήδη εκδοθεί πόρισμα για την επιχείρηση, ενώ υπάρχει απαίτηση για διεθνή έρευνα.

«Αμέσως μετά από εκείνη την ημέρα, το Λιμενικό μπήκε στα τουρκικά χωρικά ύδατα και έσωσε 47 ανθρώπους. Δεν μπορεί να σταματήσει αυτή τη στιγμή, αυτό που συμβαίνει καθημερινά με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να προσπαθούν να διασχίσουν τη θάλασσα. Είναι αδύνατο για εμάς να τα αντιμετωπίσουμε όλα» ανέφερε ο αρχηγός του Λιμενικού, σημειώνοντας πως όταν οι γονείς ενημέρωσαν τους λιμενικούς για τα παιδιά τους, το σκάφος είχε ήδη ανατραπεί» απάντησε στη συγκεκριμένη κριτική ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανέφερε κατά την ενημέρωση της επιτροπής ότι την Τετάρτη απέστειλε επιστολή στον Ευρωπαίο επίτροπο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νιλς Μούζνιεκς, στην οποία επισημαίνεται ότι για το Λιμενικό Σώμα ��σχύει το δόγμα «καμία ζωή χαμένη στη θάλασσα» κατά τις επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης κατηγόρησε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα ότι υπάρχουν «λαϊκά δικαστήρια» και φωνέ�� που ζητούν να «πέσουν κεφάλια» λιμενικών και ζήτησε από την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντήσει ευθέως αν είναι υπέρ των ανοικτών ή κλειστών συνόρων.

Ο κ. Δρίτσας ανέφερε ότι το κόμμα του τιμά τους Λιμενικούς, αλλά δεν αποτελεί έντιμη πολιτική στάση από την πλευρά της κυβέρνησης να ισχυρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρεί επαρκείς τους άνδρες του Λιμενικού και έθεσε το ερώτημα αν υπάρχει άτυπη κατεύθυνση για επαναπροωθήσεις από την κυβέρνηση.

«Το Λιμενικό Σώμα βοηθά τα νησιά και σώζει καθημερινά ��ωές» ανέφερε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τσαμπίκα Ιατρίδου, ενώ από το ΚΚΕ ο βουλευτής του Σπύρος Χαλβατζής αναφέρθηκε σε «σκληρή κατασταλτική πολιτική της ΕΕ ενάντια στους μετανάστες, που καθημερινά κοστίζει ανθρώπινες ζωές».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top