Το φάντασμα της Βαϊμάρης στην Αθήνα βλέπουν οι Ελβετοί

Δημοσίευμα για την δράση και την εξέλιξη της Χρυσής Αυγής

Το φάντασμα της Βαϊμάρης στην Αθήνα βλέπουν οι Ελβετοί

Στην απήχηση της «Χρυσής Αυγής» στην ελληνική κοινωνία αναφέρεται σχόλιο του Γενς Μπάστιαν στην ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung, με τίτλο «Το φάντασμα της Βαϊμάρης στην Αθήνα».

«Σε μια πρώτη ματιά η εκλογική επιτυχία της «Χρυσής Αυγής» μπορεί να εξηγηθεί ως το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού ξενοφοβικής ρητορικής και των εμπειριών πολλών μελών της κοινωνίας από την κρίση», αναφέρει ο κ.Μπάστιαν, οικονομολόγος και μέλος της Task Force για την Ελλάδα της Κομισιόν.

Ωστόσο, ο γερμανός οικονομολόγος εκτιμά πως «οι ιδέες και κινητήριες δυνάμεις που προάγουν τις ακροδεξιές τοποθετήσεις στην Ελλάδα, θα υπήρχαν ακόμη και χωρίς την ύπαρξη ενός τέτοιου κόμματος. Ο εθνικισμός, ο ρατσισμός και η διαφθορά εκδηλώθηκαν πολύ πριν τη ΧΑ».

«Η ΧΑ κατάφερε να απευθυνθεί στο κέντρο της κοινωνίας»

Σε αυτό θα πρέπει να προστεθούν οι αλλαγές που έχουν σημειωθεί αναφορικά με τα εκλογικά κίνητρα των πολιτών, αναφέρει ο γερμανός οικονομολόγος που ζει εδώ και 16 χρόνια στην Ελλάδα, τονίζοντας πως το πελατειακό κράτος που είχε εδραιωθεί στην Ελλάδα κατέρρευσε όπως και το ποσοστό που συγκέντρωναν τα δύο μεγάλα κόμματα.

«Ένα σύστημα πατρωνίας που λειτουργούσε εδώ και δεκαετίες κατέρρευσε. Τα κυβερνητικά κόμματα (κόμματα εξουσίας) δεν είναι πλέον σε θέση να εξυπηρετούν τα πελατειακά δίκτυα, για παράδειγμα: προσλήψεις στο δημόσιο ως αντάλλαγμα για την παροχή ψήφου. Αυτή ήταν η κινητήριος δύναμη κατά την κατάρρευση του μεσαίου χώρου στο κομματικό φάσμα της Ελλάδας» αναφέρει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΧΑ κατάφερε να απευθυνθεί στο κέντρο της κοινωνίας, με θέματα όπως τη μετανάστευση, το νόμο και την τάξη και "υπογραμμίζοντας μια ξένη κυριαρχία στην Ελλάδα", η οποία εκδηλώνεται με την παρουσία της Τρόικας και τους διεθνείς δανειστές.

«Το εκλογικό δυναμικό του κόμματος επικεντρώνεται σε νέους ανθρώπους, άνεργους, συνταξιούχους, υπαλλήλους και ελεύθερους επαγγελματίες. Τα εκλογικά τους κίνητρα χαρακτηρίζονται από την απώλεια εμπιστοσύνης έναντι του κοινοβουλίου, των συνδικάτων και της ΕΕ. Το κόμμα καταφέρνει όλο και περισσότερο να εξαντλεί αυτό το απόθεμα. Προτεραιότητα δίνεται τώρα στην προσπάθεια να μετατραπούν οι ψηφοφόροι οργής και διαμαρτυρίας σε τακτικούς ψηφοφόρους», διευκρινίζει ο Γενς Μπάστιαν.

«Nα αποτραπεί η διολίσθηση της Ελλάδας σε έναν σιωπηλό εμφύλιο»

Ο οικονομολόγος αναφέρεται στην τακτική που ακολούθησε η ΧΑ, καλύπτοντας τα δομικά κενά της χώρας: ασφάλεια και τάξη στους δρόμους και συσσίτια. Επίσης τον στόχο της ανάδειξης της ΧΑ σε «��άρτυρα του αγώνα κατά του διεφθαρμένου κατεστημένου», ενώ στην συνέχεια περιγράφει τις ποινικές διώξεις σε βάρος ηγετικών στελεχών της ΧΑ, οι οποίες ακολούθησαν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και στην κατηγορία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που αποτέλεσε το θεμέλιο της δίωξης.

Ο Μπάστιαν θεωρεί δεδομένη την ανάγκη της λήψης αυτών των μέτρων από την πολιτική οπτική γωνία, αμφισβητεί, ωστόσο, την αποτελεσματικότητά τους εξαιτίας των νομικών αμφισβητήσεων που διατυπώνονται.

Ο γερμανός οικονομολόγος, σύμφωνα με την Deutsche Welle, δίνει έμφαση στην ανάγκη ανάληψης προσπαθειών για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων από τον ακροδεξιό χώρο. Ο Μπάστιαν παραπέμπει στο γερμανικό παράδειγμα της οργάνωσης EXIT, η οποία βοηθά μέλη ακροδεξιών οργανώσεων να εγκαταλείψουν τον εν λόγω χώρο.

Αυτού του είδους τις συνεργασίες θεωρεί απαραίτητες ο Γενς Μπάστιαν προκειμένου να καταπολεμηθούν στη ρίζα τους νεοναζιστικές εξελίξεις και να αποτραπεί η διολίσθηση της Ελλάδας σε έναν σιωπηλό εμφύλιο..

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top