Χριστοδουλάκης σε Handelsblatt: Με νόμιμο τρόπο η είσοδος της Ελλάδας στο ευρώ

«Εάν η Ελλάδα εξαπατούσε, θα το ανακάλυπτε η Eurostat»

Χριστοδουλάκης σε Handelsblatt: Με νόμιμο τρόπο η είσοδος της Ελλάδας στο ευρώ

«Πολύ περήφανος» για την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη δήλωσε ο -εκείνη την περίοδο- υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, σε μεγάλη συνέντευξή του στη Handelsblatt όπου τόνισε ότι όλα έγιναν με νόμιμο τρόπο.

«Φυσικά και η Ελλάδα χρησιμοποίησε την ευελιξία που ήταν εφικτή για όλα τα υποψήφια κράτη. Δεν υπήρξε ειδική μεταχείριση και δεν είχαμε τέτοια απαίτηση. Εάν η Ελλάδα εξαπατούσε, αυτό θα αποκαλυπτόταν από τη Eurostat ή τις αγορές» δήλωσε ο κ. Χριστοδουλάκης, ο οποίος ρωτήθηκε για το αν η Ελλάδα εξαπάτησε για να μπει στην ευρωζώνη.

Untitled.jpg
Σε ερώτηση για το π��ς διαφέρει η ευελιξία από την εξαπάτηση, ο Χριστοδουλάκης επιμένει ότι «όλα έγιναν νόμιμα και με διαφάνεια». Όπως παραδέχεται ο ίδιος, «κάναμε κάποια πράγματα για να μπούμε στο ευρώ: το ‘99 μειώσαμε το ΦΠΑ για να δώσουμε ώθηση στον πληθωρισμό. Αυξήσαμε τους φόρους ακινήτων για να τονώσουμε τα έσοδα. Και συμπεριλάβαμε τις δαπάνες στο συνολικό χρέος, αλλά μόνο σταδιακά στο έλλειμμα του προϋπολογισμού, μια μέθοδος που αρχικά επικρίθηκε, αλλά από το 2006 αποτελεί τον κανόνα ανά την ΕΕ».

Ερωτηθείς για παλαιότερη δήλωσή του ότι η Μέρκελ θα έπρεπε να ντρέπεται, προσπάθησε να τα μαζέψει, λέγοντας ωστόσο ότι ελπίζει «να αλλάξει».

«Δεν θέλει να μείνει στην ιστορία ως τιμωρός, αλλά ως σωτήρας της Ευρώπης. Το τίμημα για κάτι τέτοιο είναι 100 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδυτικά προγράμματα, ορισμένα από τα οποία θα πήγαιναν στην Ελλάδα…» κατέληξε ο πρώην υπουργός.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top