«Φέρτε πίσω τα κλεμμένα» με διάταξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Στο Δημόσιο τα κατασχεθέντα χρήματα-ακίνητα για διαφθορά και φοροδιαφυγή

«Φέρτε πίσω τα κλεμμένα» με διάταξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης

του Παναγιώτη Στάθη

Δικαιούχος των κατασχεθέντων χρημάτων ή ακινήτων κατηγορουμένων για βαριά φορολογικά ή τελωνειακά αδικήματα ή εγκλήματα διαφθοράς θα είναι πλέον το ελληνικό δημόσιο το οποίο θα μπορεί να αξιοποιεί όπως θέλει τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία. Αυτό προβλέπει υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του Υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, το οποίο φιλοδοξεί να γεμίσει εκατομμύρια τους λογαριασμούς υπέρ του δημοσίου που θα υπάρχουν σε κάθε τράπεζα. Το νομοσχέδιο αφορά τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία κατηγορουμένων για κακουργήματα που αφορούν παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, του τελωνειακού κώδικα, της προστασίας των συμφερόντων της ΕΕ, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος , στο πόθεν έσχες, καθώς και τα κακουργήματα της απιστίας και της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ

Αυτό που αλλάζει ο νόμος είναι ότι μέχρι σήμερα, έπρεπε να τελεσιδικίσει μια υπόθεση, κάτι που χρειαζόταν μια δεκαετία, για να μπορεί το δημόσιο να κάνει χρήση αυτών των χρημάτων ενώ τώρα αυτό θα γίνεται αυτόματα.Η ρύθμιση αφορά όλες τις μεγάλης εκκρεμής υποθέσεις διαφθοράς, όπως τις μίζες των εξοπλιστικών, απ΄τις οποίες ήδη έχουν μπεί στο δημόσιο ταμείο μεσα σε λίγες μέρες σχεδόν 25 εκατομμύρια, τα σκάνδαλα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Proton Bank, και μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και παραβάσεων πόθεν έσχες.

ΤΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΚΙΝΗΤΑ

Μέχρι σήμερα τα δεσμευμένα ακίνητα παρεμεναν αναξιοποίητα ενώ τώρα , σύμφωνα με πληροφορίες, θα ρευστοποιούνται και τα χρήματα θα πηγαίνουν στο δημόσιο ταμείο. Σε περίπτωση δε αθώωσης των κατηγορουμένων θα τους επιστρέφονται προφανώς τα χρήματα ή θα αποζημιώνονται για τα δεσμευμένα ακίνητα που ρευστοποιήθηκαν , ενώ αν κάποιος κατηγορούμενος ή άλλο πρόσωπο προσφέρει υπέρ του δημοσίου περιουσιακό στοιχ��ίο που δεν έχουν εντοπίσει οι αρχές, θα αντιμετωπίζεται ρητά με επιείκια, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη και για τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί σε τράπεζες του εξωτερικού.

ΠΟΣΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ - ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ

Από τις μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς και άλλων οικονομικών εγκλημάτων έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν 100 εκατομμύρια ενώ έχουν δεσμευθεί πάνω από 350 εκατομμύρια για τις υποθέσεις Λαυρεντιάδη και Energa. Προς ρευστοποίηση βαίνουν δεκάδες ακίνητα, όπως π.χ στις υποθέσεις Τσοχατζόπουλου- Καρούζου και άλλων κατηγορουμένων. Ο πρώτος που επέστρεψε χρήματα πάντως ήταν ο νυν επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης που σε ανύποπτο χρόνο κατάφερε να αναγκάσει τον ήδη έγκλειστο επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη να επιστρέψει περί τα 51 εκατομμύρια ευρώ στην Proton Bank. ​

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top