ΣΥΡΙΖΑ: η κυβέρνηση λέει τη μισή αλήθεια για το πρωτογενές πλεόνασμα

Δήλωση Ευκλείδη Τσακαλώτου

Τη «μισή αλήθεια» υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι λέει η κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό και το πρωτογενές πλεόνασμα, με δήλωση του αρμόδιου βουλευτή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, με την οποία σχολίασε τη σημερινή σχετική ανακοίνωση από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε συγκεκριμένα:

"Η κυβέρνηση πανηγυρίζει σήμερα για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 690 εκατ. ευρώ στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Πανηγυρίζει γιατί εφάρμοσε ένα από τα σκληρότερα πακέτα μέτρων, ύψους 11 δις ευρώ που ψήφισε το Νοέμβριο του 2012. Ένα πακέτο μέτρων που οδήγησε την κοινωνία στα όριά της, με περαιτέρω φορολογικές επιβαρύνσεις και τεράστια περικοπή δαπανών, ιδιαίτερα στον πυρήνα του κοινωνικού κράτους.

Η κυβέρνηση, όμως, λέει τη μισή αλήθεια. Διότι συμπεριλαμβάνει στα έσοδα τις επιστροφές κερδών των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο ήταν 2,2 δις ευρώ. Με βάση όμως το Μνημόνιο, οι επιστροφές αυτές δεν υπολογίζονται στους στόχους – ούτε είχαν προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό. Επομένως, στην ουσία ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2013 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα, ύψους τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ. Πιο συγκεκριμένα:

Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού, αφαιρώντας τις επιστροφές των κεντρικών τραπ��ζών, υπολείπονται του στόχου κατά πάνω από 500 εκατ. €

Για να αντισταθμίσει αυτή την υστέρηση, η κυβέρνηση μείωσε ακόμα περισσότερο τις πρωτογενείς δαπάνες (-1,1 δις ευρώ έναντι του στόχου), ενώ και οι επενδυτικές δαπάνες είναι μικρότερες κατά 200 εκατ. ευρώ.

Ακόμα κι αν το Υπουργείο Οικονομικών καταφέρει να εμφανίσει πλεόνασμα σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης (δηλ. κρατικός προϋπολογισμός και αποτελέσματα ΟΤΑ, ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων κλπ), η ουσία δεν αλλάζει. Το πρωτογενές πλεόνασμα, με τον τρόπο που προσπαθεί να το επιτύχει η κυβέρνηση, δεν είναι κοινωνικό δίκαιο, οικονομικά αποτελεσματικό και βιώσιμο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top