Γ. Τραγάκης «στον ενικό»: «Είχαμε βρει τρεις ύποπτους λογαριασμούς για μίζες»

«Δεν υπήρξε συγκάλυψη από την εξεταστική επιτροπή»

Γ. Τραγάκης «στον ενικό»: «Είχαμε βρει τρεις ύποπτους λογαριασμούς για μίζες»

Πρώτη ανάρτηση: 13/01/2013 23:45

Τρεις ύποπτους λογαριασμούς είχε εντοπίσει η εξεταστική επιτροπή για τους εξοπλισμούς, της οποίας επικεφαλής ήταν ο κ. Γ. Τραγάκης σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του αντιπροέδρου της Βουλής στον Νίκο Χατζηνικολάου και στην εκπομπή «στον ενικό».

«Η εξεταστική επιτροπή που συστήθηκε το 2004, έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας της τότε κυβέρνησης και με αντικείμενο να ερευνήσει την εξακρίβωση ευθυνών για τις προμήθειες των οπλικών συστημάτων TOR-M1 και TPQ 37 για κανένα άλλο. Μετά από την κατάθεση δεκάδων μαρτύρων, 1.700 σελίδων πρακτικά και γύρω στα 300 έγγραφα που είχαν μαζευτεί εντοπίσαμε τρεις ύποπτους λογαριασμούς off shore εταιρειών που είχαν ακολουθήσει μια περίεργη διαδρομή. Δηλαδή είχαν φύγει από τη Μόσχα τα χρήματα, πήγαν στην Κύπρο, μετά στη Νέα Υόρκη και από τη Νέα Υόρκη στην Ελβετία. Παρά το γεγονός ότι είχαν λήξει οι εργασίες της επιτροπής, λίγες μέρες μετά άνοιξαν οι λογαριασμοί στην Κύπρο. Επιβεβαιώθηκε λοιπόν ότι ήταν σωστά και τα νούμερα των λογαριασμών και οι τράπεζες που είχαμε δώσει, αλλά και οι αποδέκτες, δηλαδή αυτές οι τρεις ύποπτες εταιρείες. Μετά από εννιά μήνες άνοιξαν και οι λογαριασμοί στη Νέα Υόρκη και οδηγηθήκαμε στους λογαριασμούς της Ελβετίας. Εκεί υπήρξε εμπλοκή γιατί οι Ελβετοί δεν ανοίγουν εύκολα λογαριασμούς», είπε ο κ. Τραγάκης.

Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής παρά τις έντονες πιέσεις τους σε συνεργασία με τη δικ��ιοσύνη οι Ελβετοί έφτασαν στο σημείο να υποστηρίξουν ότι για λόγους δημοσίας τάξεως της χώρας δεν μπορούν να ανοίξουν τους ύποπτους λογαριασμούς.

Τελικά στα τέλη του 2008 άνοιξαν και οι ελβετικοί λογαριασμοί, και αποκαλύφθηκε η διαδρομή του χρήματος που είχε υποδείξει η επιτροπή.

«Απόδειξη ότι εμείς δεν θέλαμε να συγκαλύψουμε την υπόθεση αλλά την κυνηγήσαμε μέχρι τέλους, ήταν το αποτέλεσμα των τριών λογαριασμών σε Κύπρο, Νέα Υόρκη και Ελβετία», είπε ο κ. Τραγάκης.

Στο ερώτημα γιατί αφού πριν από δέκα χρόνια η επιτροπή είχε τεκμηριώσει πλήρως την ανάμειξη για τα TOR – M1 και TPQ 37 του Άκη Τσοχατζόπουλου και του Γ. Παπαντωνίου στις μίζες για τα εξοπλιστικά δεν έκαναν τίποτα απολύτως είπε:

«Δεν σταματήσαμε. Ο εισαγγελέας, ανακριτής για να τεκμηριώσει το κατηγορητήριο στηρίχτηκε στο πόρισμά μας. Φτάσαμε στο όνομα του Κάντα, αλλά δεν προλάβαμε να τον καλέσουμε να καταθέσει. Το θέμα καθυστέρησε δέκα χρόνια γιατί το 2008 άνοιξαν οι λογαριασμοί, ενώ η δικαιοσύνη είχε αναλάβει από τότε. Η εξεταστική επιτροπή είχε τελειώσει τις εργασίες της και τις έρευνες είχε αναλάβει η δικαιοσύνη».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top