«Φαρμάκι» το φάρμακο: Από σήμερα η επιβολή 1 ευρώ ανά συνταγή

Εξαιρούνται οι χρονίως πάσχοντες – Αντιδράσεις από φαρμακοποιούς

Ένα ευρώ ανά συνταγή θα πληρώνουν από σήμερα οι ασθενείς προκειμένου να προμηθεύονται τα φάρμακά τους.

Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε χθες τη σχετική εγκύκλιο που προβλέπεται εφαρμογή του μέτρου από σήμερα, προβλέποντας παράλληλα ότι από την καταβολή του θα εξαιρούνται οι χρονίως πάσχοντες που αναγκάζονται να εκτελούν συνταγές ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Οι αντιδράσεις των φαρμακοποιών είναι έντονες, με τον πρόεδρο του ΦΣΑ Κ. Λουράντο να κάνει λόγο για απαξίωση της περίθαλψης: «Η συνεχιζόμενη επιβάρυνση των πολιτών για να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες του ΕΟΠΥΥ και των υπολοίπων κρατικών φορέων, οδηγεί σε πλήρη απαξίωση της περίθαλψης του κόσμου, με ολέθρια αποτελέσματα».

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, πάντως, μιλώντας σήμερα στο Πρωινό ΑΝΤ1, τόνισε ότι το μέτρο εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη και μάλιστα με υψηλότερο τίμημα ανά συνταγή και πως στόχος είναι να συγκρατηθεί το κόστος της υψηλής φαρμακευτικής δαπάνης.

Την ίδια ώρα, πολλές αντιδράσεις υπάρχουν και από φορολογούμενους οι οποίοι τονίζουν ότι θα καταλήγουν να αγοράζουν μόνοι τους τα φάρμακα καθώς θα τους κοστίζει λιγότερο! Ειδικότερα, τονίζουν ότι από τη στιγμή που οι γιατροί χρέωνουν 10 ευρώ ανά συνταγή μετά τις πρώτες 200 το μήνα, με τη συμμετοχή 25% στο φάρμακο και το 1 ευρώ ανά συνταγή του ΕΟΠΠΥ, θα κοστίζει ακριβότερα απ' ότι αν το προμηθευτεί ο ασφαλισμένος μόνος του!

Παράδειγμα: Έστω φάρμακο που στοιχίζει 14 ευρώ. Αν ο ασφαλισμένος δεν είναι στις π��ώτες 200 συνταγές του γιατρού, τότε θα πληρώσει 10 + 1 + 3,75 (η συμμετοχή του) = 14,75 ευρώ! Δηλαδή, όλη η ταλαιπωρία συν 0,75 ευρώ περισσότερο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top