Ποιά σπίτια γλιτώνουν τους πλειστηριασμούς

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για την μεταβατική διάταξη

Αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμα και μονομερώς σε ρύθμιση για διάταξη για τους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας εμφανίζεται η κυβέρνηση, την ώρα που το «παζάρι» με την τρόικα συνεχίζεται.

Η ρύθμιση, που θα ισχύσει για ολόκληρο το 2014, θα προβλέπει ότι προστατεύεται από τον πλειστηριασμό η πρώτη κατοικία της οποίας η αντικειμενική αξία είναι, είτε μέχρι 200.000 ευρώ, είτε μέχρι 180.000 ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου, αυτή η «γραμμή» καλύπτει περίπου το 80% των δανειοληπτών που έχουν «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, ενώ η αντικ��ιμενική αξία θα συνδυάζεται με κριτήριο για το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, που θα κυμαίνεται από 20.000 ως 25.000 ευρώ.

Πηγές από το αρμόδιο υπουργείο επισημαίνουν πως βασικός στόχος είναι και το να «ξαναπρασινίσουν» τα δάνεια, με την καταβολή ενός ελάχιστου ποσού και στη συνέχεια με μηνιαίες πληρωμές.

Αυτή η διαπίστωσ��, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, δεν αποκλείεται να μορφοποιηθεί σε νομική διάταξη, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να «μαλακώσει» την τρόικα, που, μέχρι στιγμής, εμφανίζεται αμετακίνητη σε ό,τι αφορά στα κριτήρια.

Μόνιμη λύση στο θέμα θα έχουμε από το 2015, κατά το ιρλανδικό πρότυπο ή το πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά στην εξωδικαστική προστασία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top