Και «κίνημα των 75» τώρα στο ΠΑΣΟΚ μετά «το κίνημα των 11» !

Δριμεία κριτική σε Βενιζέλο ��ια τη συνεργασία με τη ΝΔ

Μετά τα 11 μέλη που ζήτησαν την έκτακτη σύγκληση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, σειρά είχε η «Κίνηση των 75» η οποία δεν ζήτησε και αυτή τη σύγκληση του κομματικού οργάνου, αλλά θέτει σημεία προβληματισμού επίσης, όσον αφορά τα κρίσιμα ζητήματα στα οποία το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάρει θέση.

Η «Κίνηση των 75» (της οποίας το πιο επιφανές μέλος είναι ίσως ο πρώην βουλευτής και προσκείμενος στον Γ. Παπανδρέου Μ. Καρχιμάκης) σε ανακοίνωσή της αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Όσοι βολεύονται με ένα μικρό" ΠΑΣΟΚ, αποκομμένο από την κοινωνία, μαγαζάκι για προσωπικά παιχνίδια, αγνοούν ότι η δημοκρατική παράταξη δεν ήταν ποτέ μικρή σε αυτόν τον τόπο. Το ΠΑΣΟΚ είχε και έχει ως σταθερά εκφρασμένη βούληση να μην προκαλέσει πολιτική αστάθεια, θέση με πολιτικό κόστος. Δεν είχε, όμως, την ίδια στάση ο ��ρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, που έκανε τα πάντα για να ρίξει μία εκλεγμένη κυβέρνηση και -ακόμη και όταν εκλέχτηκε- διακινδύνευε την προοπτική της χώρας, με βάση τους μικροπολιτικούς του σχεδιασμούς, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή της ΕΡΤ. Για μας, όμως, δεν ήταν μονόδρομος η πλήρης ένταξη του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και η πλήρης συμπόρευση με τη ΝΔ».

Σχετικά επίσης με τις εναλλακτικές κυβερνητικές λύσεις, αναφέρει η «κίνηση των 75»:

«Η χώρα θα μπορούσε να συνεχίσει με οικουμενική κυβέρνηση ή με το ΠΑΣΟΚ να παρέχει απλώς κοινοβουλευτική ψήφο εμπιστοσύνης, υπό συγκεκριμένους όρους και εγγυήσεις, βάζοντας διαφανείς, πράσινες γραμμές προγραμματικής συνεργασίας. Η είσοδος, άλλωστε, του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά, χωρίς πρώτα να έχουν συμφωνηθεί οι προϋποθέσεις και οι όροι αυτής της συμφωνίας, τραυματίζει την αξιοπιστία αυτής της συγκατοίκησης. Δεν ανήκει στην προοδευτική αντίληψη η πρακτική, πρώτα να μοιράζονται οι καρέκλες και μετά να συμφωνούνται οι πολιτικές».

Γίνεται λόγος ακόμη για «αντίφαση» του κ. Βενιζέλου, ο οποίος είχε προτείνει στον κ. Σαμαρά, πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, το φθινόπωρο του 2011, να οριστεί πρώτα το πλαίσιο των διαπραγματεύσ��ων και στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τα συγκεκριμένα θέματα, επειδή, όπως ισχυρίζοντα, στην περίπτωση του σχηματισμού της κυβέρνησης έκανε ακριβώς το αντίθετο, « πρώτα συμφώνησε στον σχηματισμό κυβέρνησ��ς και μετά έκανε την όποια διαπραγμάτευση με τον κ. Σαμαρά».

Η «Κίνηση των 75» υποστηρίζει ότι «οι δημοκρατικοί πολίτες αντιδρούν στην ταύτιση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ, γιατί έχουν το ένστικτο της ανάγκης αναγέννησης της δημοκρατικής παράταξης. Απαιτούν, επίσης, να υπάρξει ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο διαφοροποίησης από τη Δεξιά, στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Όσοι ονειρεύονται μία στρατηγική παγίωσης της συνεργασίας με τη Δεξιά, λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο».

Οι 75 καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους:

«- Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί παρά να είναι η επαναθεμελίωση των σχέσεών του με τους πολίτες και η ανασυγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.

- Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει το ποιους υπηρετούμε και με ποιους συγκρουόμαστε.

- Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να βάζει σε δεύτερη μοίρα τη διαρκή προσπάθεια επαναγεφύρωσης των σχέσεών μας με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς.

Η σύγχρονη Κεντροαριστερά δεν προκύπτει με αποκλεισμούς και δεν εξαντλείται σε επιλεκτικές συγκολλήσεις κορυφής. Ούτε μπορεί να στοχεύει σε ικανοποίηση εγωκεντρικών σχεδιασμών επιβίωσης ή προσωπικής ανέλιξης μεμονωμένων στελεχών. Η αναγέννηση της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης θα προκύψει, κυρίως, με συγκλίσεις μέσα στην κοινωνία. Με λαϊκή ενότητα, πάνω σε ένα προοδευτικό πλαίσιο πολιτικών αλλαγών».

Σχετικά ��άντως με τη συνεδρίαση της ΚΠΕ, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν ότι έχει προσδιοριστεί για το τέλος της επόμενης εβδομάδας


Όσον αφορά την κίνηση των 11, Γ. Πεταλωτής και Θ. Μωραϊτης, αντέδρασαν έντονα στις εις βάρος τους διαρροές από «κύκλους» της Χ.Τρικούπη. «Χρήσιμοι οι "κύκλοι", αλλά στις μαντικές τους ικανότητες περί προθέσεων και απόψεων των "υπονομευτών", πέφτουν σε όλα έξω. Αν γινόταν η αυτονόητη θεσμική συζήτηση , θα απέφευγαν και την έκθεσή τους» υποστήριξε ο κ. Γ. Πεταλωτής σε δήλωσή του.

Ο Θ. Μωραϊτης, σε ανάρτησή του στα social media ανέφερε από την πλευρά του: ​ «Εμείς θα επιμείνουμε στη θεσμική λειτουργία και δεν θα μας παρασύρει κανένας στο «ανταλλακτήριο» των παραπολιτικών στηλών και στο «πλυντήριο» της παραπολιτικής. Η απόφασή μας είναι να υπερασπιστούμε την παράταξη και όχι να τη «διαπραγματευτούμε» όπως φαίνεται ότι κάποιοι θέλουν, προκειμένου να βρουν σανίδα πολιτικής επιβίωσης. Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους πριν είναι αργά. Σε διαφορετική περίπτωση η ευθύνη για τις εξελίξεις θα τους ανήκει εξολοκλήρου».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top