Πλειστηριασμοί: Έκαναν ένα βήμα πίσω οι τροικανοί - Τί είπαν για φόρο ακινήτων, ΕΑΣ και ΦΠΑ

Στουρνάρας: Θα φανεί αν είμαστε κοντά σε συμφωνία με την τρόικα

Πρώτη ανάρτηση 21.16


​Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη το βράδυ της Τέταρτης ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα της πρώτης κρίσιμης συνάντησης με την τρόικα.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να επέλθει συμφωνία, καθώς ο χρόνος πιέζει.

Οι πλειστηριασμοί βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι των δανειστών συναντήθηκαν με τον κ. Στουρνάρα. Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα εκκρεμή ζητήματα.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων θα πάει στη Βουλή την Παρασκευή και θα περιλαμβάνει και επιπλέον φορολογικές διατάξεις.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το νομοσχέδιο για τον φόρο στα ακίνητα θα αποτελέσει ουσιαστικά ένα πολυνομοσχέδιο, καθώς η κυβέρνηση θα συμπεριλάβει σε αυτό διατάξεις που θα αφορούν το Δημοσιονομικό Συμβούλιο για την παρακολ��ύθηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού και σε παρεμβάσεις στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι οποίες κρίθηκαν αναγκαίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά την παράταση του ΦΠΑ στην εστίαση, το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε τις εκτιμήσεις για την επίπτωση του μέτρου, ωστόσο άγνωστο παραμένει ακόμη το αν θα διατηρηθεί ή όχι στο 13% .

Επίσης, δεν υπήρξε ακόμη απάντηση στην ελληνική πρόταση για τα ΕΑΣ, αν και το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι τελικά θα γίνε�� αποδεκτή.

Στο θέμα των πλειστηριασμών, υπάρχει σύγκλιση αλλά δεν υπάρχει συμφωνία, όπως δήλωσε ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η τρόικα δέχεται το 2014 να είναι μια μεταβατική περίοδος και δέχεται να διατηρηθεί ο νόμος Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αλλά και ο νόμος για τους συνεργάσιμους δανειολήπτες.

Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες τόσο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όσο και σε επίπεδο κορυφής, με τη νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας να πραγματοποιείται μέχρι το τέλος του έτους.


Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος η συζήτηση εξελίχθηκε με τρεις παραδοχές. Συγκεκριμένα η προστασία από τους πλειστηριασμούς επεκτείνεται και για το 2014, διατηρούνται ο Νόμος Κατσέλη και το πλαίσιο για τους ενήμερους δανειολήπτες, ενώ από το 2015 πάμε σε ένα σύστημα εξωδικαστικής διαχείρισης κατά το Ιρλανδικό μοντέλο.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο μοντέλο ο δανειολήπτης θα πρέπει να καλύπτει συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και των αποδεκτών ορίων διαβίωσης.

Η συζήτηση στη φάση αυτή γίνεται με βάση τρεις παραδοχές:

-ότι καταργείται η προστατευτική διάταξη Παπαθανασίου που απαγόρευε τους πλειστηριασμούς ακινήτων για οφειλές έως 200.000 ευρώ και συνεπώς οι πλειστηριασμοί απελευθερώνονται εκ νέου από 1/1/2014

-ότι θα υπάρξει προσωρινό καθεστώς ενός έτους βάσει του οποίου θα προστατεύεται η κύρια κατοικία, αλλά υπό προϋποθέσεις. Δεν αμφισβητούνται οι νόμοι για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος Κατσέλη) και για τη ρύθμιση χρεών των ενήμερων δανειοληπτών. Ωστόσο θα υπάρξουν αλλαγές ως προς τα κριτήρια προστασίας και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές αξίες των σπιτιών (σήμερα απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί για α’ κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ), ενώ πιθανότατα θα υπάρξουν με τη μεταβατική νομοθετική ρύθμιση και εισοδηματικά και άλλα περιουσιακά κριτήρια.

-ότι από 1/1/2015 θα υπάρξει ένα μόνιμο σύστημα που θα βασίζεται στην εξωδικαστική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, βασισμένο στο ιρλανδικό μοντέλο (ανεκτά όρια διαβίωσης και συνεργάσιμος δανειολήπτης) σε συνεργασία με τις τράπεζες.

Στουρνάρας: Θα φανεί αν είμαστε κοντά σε συμφωνία με την τρόικα

Για καλό και εποικοδομητικό κλίμα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. «Θα φανεί αν είμαστε κοντά σε συμφωνία» τόνισε.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top