Αποστάσεις του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Υγείας Α. Γεωργιάδη

Τι πρότεινε μέσω Κουτσούκου για "άρση του αδιεξόδου"

Πρόταση για άρση του αδιεξόδου στον χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με moratorium μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2014 προκειμένου να υπάρξει διάλογος ουσίας και ευθύνης, ώστε να αναζητηθούν συναινετικές λύσεις, χωρίς προαπαιτούμενες και προκαθορισμένες απολύσεις και με αναστολή των απεργιών ώστε να λειτουργήσουν οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ, κατέθεσε σήμερα εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Γιάννης Κουτσούκος στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Συγκεκριμένα, η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Κουτσούκος:

-Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ είναι απόλυτα σαφές, ότι παλεύουμε για τα 11 εκατ. των πολιτών για τους οποίους οφείλουμε να διασφαλίσουμε επαρκείς και αξιοπρεπείς υπηρεσίες μέσα από το δημόσιο σύστημα υγείας με καθολικότητα και ποιότητα. Παλεύουμε, ιδιαίτερα σε μια τέτοια περίοδο, να ελαφρύνουμε τον οικογενειακό προϋπολογισμό από τις ατ��μικές δαπάνες για ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά αγαθά που είναι η Υγεία. Είμαστε δίπλα στους γιατρούς και τους άλλους παρόχους που κάνουν τη δική τους προσπάθεια σε αντίξοες συνθήκες. Είμαστε απέναντι όμως, σε εκείνους που προσπαθούν να συντηρήσουν προς όφελός τους ένα παρασιτικό και πελατειακό μοντέλο, όπως αυτό λειτούργησε για δεκαετίες. Είμαστε απέναντι σε όσους εκμεταλλευόμενοι τις αδυναμίες που υπάρχουν, μεταφέρουν το βάρος και τη δυσαρέσκειά τους στους πολίτες.

ο ΠΑΣΟΚ πιστεύει στην ανάγκη της μεταρρύθμισης του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος αποτέλεσε σημαντικό βήμα με τη συνένωση των διάσπαρτων Ταμείων Υγείας και στη δημιουργία του εθνικού δικτύου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Όμως η μεταρρύθμιση ��ρέπει να αποβλέπει στην καθολική και ποιοτική προσφορά υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες. Κάτι που απαιτεί σοβαρό και υπεύθυνο διάλογο, αναζήτηση συναινέσεων και λύσεις – αποφάσεις που θα κατανοεί η ελληνική κοινωνία. Δυστυχώς η τακτική του Υπουργείου δεν αναδεικνύει την ουσία της μεταρρύθμισης. Οι αναφορές του Υπουργείου σε απολύσεις ιατρών και η πρόκληση μιας οξύτατης σύγκρουσης, εκφυλίζει το διάλογο σε μια άγονη αναμέτρηση που τελικά λειτουργεί εις βάρος των πολιτών.

-Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να μετασχηματιστεί σε ΑΓΟΡΑΣΤΗ υπηρεσιών Υγείας, τόσο από το Ε.Σ.Υ. όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, με κανόνες για την περιφρούρηση των πόρων και την περιστολή των δαπανών από την προκλητή ζήτηση. Φυσικά θα υπάρχουν και οι συμβεβλημένοι ιδιώτες ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ για την ιατρική φροντίδα των ασφαλισμένων.

-Παράλληλα είναι αναγκαίο και απαραίτητο να οργανωθεί το δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ) που θα ανήκει στο Ε.Σ.Υ. και θα κατευθύνεται από τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ). Το δίκτυο Π.Φ.Υ. θα προκύψει μέσα από την αναδιάταξη και συνένωση των σημερινών Κέντρων Υγείας με τις Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ, πράγμα που απαιτεί προσεκτική επεξεργασία, ώστε να καλύψει το σύνολο του ελλαδικού χώρου με βάση κανόνες. Αυτό θα απαιτήσει και τη μεταφορά ιατρών και προσωπικού από τον ΕΟΠΥΥ στο Ε.Σ.Υ. με τη διαδικασία της κινητικότητας, που όπως έχουμε πει, έχει σχέση με την αξιολόγηση. Στο θέμα των εργασιακών σχέσεων χρειάζεται διάλογος με τους ενδιαφερόμενους, αν και δεν θα είχαμε αντίρρηση οι ιατροί να εργάζονται ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όπως ισχύει ήδη στο Ε.Σ.Υ. Φυσικά θα πρέπει να προηγηθεί αξιολόγηση μονάδων και προσώπων, ώστε να εξασφαλισθεί η σωστή ανταπόκριση στις νέες ανάγκες.

- Η υλοποίηση του νέου συστήματος θα χρειασθεί χρόνο μια και πρέπει να επιλυθούν πολλά και μεγάλα ζητήματα που ανακύπτουν και να παρθούν οι σχετικές αποφάσεις από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.

-Δεν μπορεί όμως εν τω μεταξύ οι σημερινές μονάδες του ΕΟΠΥΥ να μένουν κλειστές η σύγκρουση να παρατείνεται, και οι μόνοι που “να την πληρώνουν” να είναι οι ασφαλισμένοι.

-Για το λόγο αυτό προτείνουμε να υπάρξει ένα moratorium ως τις 31/1 διάστημα αρκετό για να υπάρξει διάλογος ουσίας και ευθύνης και να αναζητηθούν συναινετικές λύσεις.

-Ο Υπουργός πρέπει να δεχθεί διάλογο χωρίς προαπαιτούμενες και προκαθορισμένες απολύσεις και οι ιατροί ως πράξη ευθύνης να αναστείλουν την απεργία τους και να “ανοίξουν” τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top