Δύο μέτωπα και συγκρατημένη αισιοδοξία στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τρόικα

Επιστρέφουν οι εκπρόσωποι των δανειστών - Στις 15.00 η συνάντηση με Στουρνάρα

Δύο μέτωπα και συγκρατημένη αισιοδοξία στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τρόικα

Με συγκρατημένη αισιοδοξία και πρώτο στόχο την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ ξεκινούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την τρόικα.

Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να κρατήσουν μία εβδομάδα και θα κινηθούν σε δύο μέτωπα.

Αφενός θα πρέπει να συμφωνηθεί ο τρόπος αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), προκειμένου να «κλείσουν» και ��α τέσσερα προαπαιτούμενα (αναδιάρθρωση ΕΑΣ- ΕΛΒΟ- ΛΑΡΚΟ, διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων, αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ, κώδικας δικηγόρων) και να εκταμιευθεί, έως το τέλος του έτους, η δόση του 1 δισ. ευρώ, η οποία εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο, καθώς, στις 11 Ιανουαρίου πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Για τα ΕΑΣ, η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την πρόταση που έχει υποβάλει για το μέλλον της επιχείρησης για εκκαθάριση εν λειτουργία. Παράλληλα, το σχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής 'Αμυνας προβλέπει εθελούσια έξοδο για 472 εργαζόμενους, ώστε να απομείνουν 341 άτομα. Οι επικεφαλής της τρόικας, διαφωνούν- εκτός από τον εξαγωγικό προσανατολισμό- και με την εθελούσια έξοδο και ζητούν να γίνουν απολύσεις 700 ατόμων, από τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ.

Στο δεύτερο «μέτωπο», κυβέρνηση και τρόικα πρέπει να κλείσουν όσον το δυνατόν περισσότερα εκκρεμή θέματα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας (η οποία, κανονικά, θα έπρεπε να έχει τελειώσει από τον Νοέμβριο) και να υπάρξει συμφωνία, έστω και τον Ιανουάριο. Η συμφωνία αυτή, θα αποτελέσει το «πράσινο φως» για την επόμενη δόση των 4,9 δισ. ευρώ, η οποία, σύμφωνα με κοινοτικούς παράγοντες, πιθανότατα θα εκταμιεύεται σταδιακά, ανάλογα με την υλοποίηση των δεσμεύσεων.

Μεταξύ των εκκρεμοτήτων είναι το δημοσιονομικό κενό για το 2014, οι πλειστηριασμοί ακινήτων, το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας, ο νέος φόρος ακινήτων, κλπ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top