Κόντρες για Καλλικράτη και για ημερομηνία ευρωεκλογών

Τη σύσταση διακομματικής επιτροπής προτείνει ο Γ. Μιχελάκης


Ρεπορτάζ Γιάννης Ευσταθίου

Με πρόταση για σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα εξετάσει τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» και ιδίως το εκλογικό σύστημα που θα διεξαχθούν οι προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, επιχειρεί να επαναφέρει τη σχετική συζήτηση που κόπηκε μετά την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να αποδεχθεί αλλαγές –όπως είχε αναφέρει πρώτο το Star-, εκτός κι αν τις αποδεχθούν 180 ή και περισσότεροι βουλευτές.

Ο κ. Μιχελάκης έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη και του ζητά να προχωρήσει στη σύσταση διακομματικής επιτροπής με αντικείμενο την επεξεργασία της προβλεπόμενης δεύτερης φάσης του «Καλλικράτη».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή, ��τόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι η αποκατάσταση τυχόν δυσλειτουργιών που διαπιστώθηκαν από την τριετή εμπειρία εφαρμογής του «Καλλικράτη» και η βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του προγράμματος, προς όφελος των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.

Επιστολές απέστειλε ακόμα ο υπουργός Εσωτερικών προς τους γενικούς γραμματείς των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ Θανάση Μπούρα και Παναγιώτη Ρήγα προκειμένου να ζητήσουν από βουλευτές οι οποίοι έχουν υπηρετήσει στην τοπική αυτοδιοίκηση προτάσεις. Ουσιαστικά με την κίνησή του αυτή επιδιώκει να επαναφέρει τη συζήτηση στο κόμμα που συγκυβερνά .

Το ΠΑΣΟΚ αν και δεν εκφράζει αντιρρήσεις επί της ουσίας, θεωρεί πω�� ο χρόνος ως τις εκλογές είναι λίγος για να αλλάξει το σύστημα διεξαγωγής τους και επιθυμεί η όποια συζήτηση να επανέλθει για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές μετά από τέσσερα χρόνια, ικανοποιώντας έτσι και την άποψη της πλειοψηφίας των «πράσινων» δημάρχων και περιφερειαρχών, αλλά και αρκετών «γαλάζιων».

Πάντως οι «κακές γλώσσες» λένε πως το ΠΑΣΟΚ αντιτίθεται στο ζήτημα αυτό, επειδή η ηγεσία της ΝΔ και προσωπικά ο πρωθυπουργός αρνούνται να συζητήσουν αλλαγές κ��ι στο σημερινό εκλογικό σύστημα των βουλευτικών εκλογών με το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Μάλιστα, λόγω των διαφωνιών αυτών έχει αναβληθεί συνάντηση Σαμαρά- Βενιζέλου, αποκλειστικά για αυτό το θέμα.

Το Μαξίμου και το υπουργείο Εσωτερικών επικαλούνται τις θετικές δημοσκοπήσεις υπέρ των αλλαγών, οι κυριότερες από τις οποίες είναι η διεξαγωγή των τοπικών εκλογών με δυο ενιαίες κάλπες (μια για τους επικεφαλής δημάρχους και περιφερειάρχες και μια για τους συμβούλους) και το σπάσιμο 5 καλλικρατικών νησιωτικών δήμων σε μικρότερους (Κέρκυρα, Λέσβος, Ρόδος, Κεφαλονιά, Σάμος).

Μάλιστα υπέρ των αλλαγών έχει ταχθεί δημοσίως –και με δηλώσεις του στο Star- ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος που ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, ο οποίος όμως πλέον δηλώνει ότι συντάσσεται με τη θέση του κόμματός του.

Κόντρα έχει ξεσπάσει όμως ανάμεσα στο υπουργείο Εσωτερικών και το ΣΥΡΙΖΑ για τη ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής των ευρωεκλογών. Η κυβέρνηση επιμένει πως θα πρέπει να διεξαχθούν στις 25 Μαΐου, μαζί με τον δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών, με τον πρώτο γύρο να διεξάγεται την προηγούμενη Κυριακή, 18 Μαΐου.

Αντιθέτως, η Κουμουνδούρου τονίζει πως οι ευρωεκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν μαζί με τον πρώτο γύρο των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση, καθώς ο νόμος για τον «Καλλικράτη» προβλέπει ότι οι ευρωβουλευτές εκλέγονται μαζί με τους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους. Συνεπώς, επιμένει με τη σειρά της, αν οι ευρωεκλογές διεξαχθούν στις 25 Μαΐου, την ίδια ημέρα να στηθούν και οι κάλπες για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και όπου χρειαστεί δεύτερος γύρος, να πραγματοποιηθεί την επόμενη Κυριακή, 1η Ιουνίου.

Η κυβέρνηση, πάντως, ούτε καν συζητάει το ενδεχόμενο να αλλάξει τις ημερομηνίες των αυτοδιοικητικών εκλογών, επικαλούμενη επίσης τον «Καλλικράτη», καθώς θεωρεί ότι οι σύμβουλοι εκλέγονται το δεύτερο κι όχι τον πρώτο γύρο, καθώς στις επαναληπτικές εκλογές καθορίζεται –με το σημερινό εκλογικό σύστημα που η ΝΔ θέλει να αλλάξει- ποιος συνδυασμός θα έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό ή το περιφερειακό συμβούλιο…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top