Σαμαράς: προϋπολογισμός- επανάσταση αυτός του 2014

Νέες κατηγορίες κατά Τσίπρα για «λαϊκισμό» και «πολιτικές παραισθήσεις»

Ιστορική χαρακτήρισε την ψήφιση του φετινού προϋπολογισμού ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Όπως ανέφερε είναι «επανάσταση» το γεγονός ότι για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα. «Το παραδέχεται όλος ο κόσμος πλην του ΣΥΡΙΖΑ, και απορώ για αυτό»

Δεύτερη επανάσταση σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι η εξαφάνιση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο. «Πέρα από το νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά διορθώνουμε και τις θεμελιώδεις αδυναμίες» υποστήριξε.

Τρίτη μεγάλη αλλαγή κατά τον κ. Σαμαρά είναι η πραγματοποίηση των στόχων του Προϋπολογισμού. «Πήγαμε καλύτερα στους τέσσερις και είχαμε μικρή απόκλιση μόνο στον έναν» ανέφερε. Όπως συμπλήρωσε, όλοι υπολόγιζαν ότι η ανεργία θα ξεπερνούσε το 30-31%, σταθεροποιήθηκε στο 27% και υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι τη νέα χρονιά θα αποκλιμακωθεί.

Στο ίδιο σημείο της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς ισχυρίσθηκε ότι δεν έγιναν στατιστικές αλχημείες και ότι οι επιστροφές οφειλών στους ιδιώτες υπολογίσθηκαν στο ακέραιο.

Τέταρτη ανατροπή κατά τον πρωθυπουργό ήταν η πραγματοποίηση αλλά και η υπέρβαση των στόχων των προϋπολογισμών. «Οι εταίροι πρώτα έλεγαν ότι δεν μπορείτε να κ��ταφέρετε τίποτα, τώρα λένε το αντίθετο».

Πέμπτο σημείο επανάστασης σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά είναι η επιστροφή στην ανάκαμψη, την οποία προεξοφλούν όλοι για το 2014.

«Γιατί αυτά είναι αληθινές επαναστάσεις και όχι επανάσταση του ψέματος, όπως του κ.Τσίπρα. Πάτε να λύσετε τα προβλήματα με το κατοχικό δάνειο, όταν οι σύντροφοί σας του Linke δεν θέλουν να ακούσουν κουβέντα. Αναρωτιέμαι κοροϊδεύετε και τους άλλους ή είναι ψέματα; Γιατί αν δεν είναι ψέματα είναι κάτι χειρότερο: είναι πολιτικές παραισθήσεις» ανέφερε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

Στον ίδιο τόνο απέναντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι στο Τέξας παραδέχθηκε ο κ. Τσίπρας ότι η έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφή, αλλά «απέκρυψε ότι πριν από 18 μήνες αυτό ήθελε».

Σκληρή κριτική άσκησε όμως ο κ. Σαμαράς στον κ. Τσίπρα για τη στάση του απέναντι στην πορεία της ελληνικής οικονομίας: «Ακούτε τη λέξη επιτυχία και κάτι παθαίνετε… Για επιτυχίες δεν μιλήσαμε εμείς πρώτοι. Μίλησε ο διεθνής τύπος. Εκείνοι που μας καθύβριζαν. Δεν σας ενοχλούσε που μιλούσαν για Grexit, σας ενόχλησε που μιλούν για Greekovery;.. Γιατί ειρωνεύεστε το success story; Σας είπε κανείς ότι τελειώσαμε , ότι θα τρώμε με χρυσά κουτάλια;… Αυτό είναι ιδεοληψία».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι η φορολογία ακινήτων έμοιαζε να είναι δυσβάστακτη το 2013, επειδή αφορούσε τρεις χρονιές, κάτι που δεν θα συμβεί το 2014, και ότι κατά μέσο όρο θαυπάρξουν ελφρύνσεις.

Εντύπωση προκάλεσε πάντως μία αναφορά του κ. Σαμαρά για την κρίση στα ΑΕΙ: «Πολλοί είναι συνεπώνυμοι στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και καταλαβαίνετε τι εννοώ. Κανονικά θα έπρεπε να τα βγάλουμε στη φόρα, αλλά δεν θέλουμε να δυναμιτίσουμε το πολιτικό κλίμα».

Όπως επίσης ανέφερε σημαντικό ποσοστό του πλεονάσματος θα διοχετευθεί και πάλι στους πολίτες. �� «Αν δοθούν στους χαμηλοσυνταξιούχους άλλα 200 εκ. ευρώ και στους ένστολους άλλα100 εκ. ευρώ περίπου θα αποκαταστήσει αδικίες και θα ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή».

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ακόμη ότι ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, κάνοντας ονομαστική αναφορά στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδια, όπως και στις προσπάθειες μαζί με άλλες χώρες για να αλλάξει στον τομέα της παράνομης μετανάστευσης ο κανονισμός «Δουβλίνο 2».

Επικαλέσθηκε ακόμη τη φράση του πρόσφατα αποθανόντος ιστορικού ηγέτη της Νοτίου Αφρικής Ν. Μαντέλα: «το καινούριο φαίνεται αδύνατο μ��χρι που να γίνει». Όπως συμπλήρωσε «ναι, η κοινωνία υποφέρει πολύ , αλλά τώρα υπάρχει ελπίδα, από την επιστροφή του πλεονάσματος που θα είναι χειροπιαστό για τον καθένα και από την ενίσχυση της ρευστότητας… Είναι κόμβος, θα τα καταφέρουμε, θα τον ξεπεράσουμε», κατέληξε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος κάλεσε τους βουλευτές να στηρίξουν την «πιο μεγάλη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top