Ο Γιάννης Βρούτσης «στον Ενικό»: Τι θα γίνει με τις ομαδικές απολύσεις

"Η ανεργία στην Ελλάδα φρενάρει το 2013"

Ο Γιάννης Βρούτσης «στον Ενικό»: Τι θα γίνει με τις ομαδικές απολύσεις

Πρώτη ανάρτηση: 03/12/2013 00:11​

Στο ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε καθεστώς όπου η κάθε επιχείρηση θα μπορεί να προχωρά σε ομαδικές απολύσεις χωρίς καν να ζητά όπως συνέβαινε στο παρελθόν την έγκριση του υπουργού Εργασίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στο Star "Στον ενικό".

«Αυτό το ζήτημα είναι κάτι που βρίσκεται στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα» παραδέχθηκε αρχικά ο υπουργός Εργασίας προσθέτοντας «Δεν είναι καινούργιο ζήτημα. Έχει περιγραφεί ήδη και στο Μνημόνιο. Το εν λόγω ζήτημα είναι σε εξέλιξη. Έχουμε δηλαδή προχωρήσει σε μία σύμβαση προς το Διεθνή Οργανισμό Απασχόλησης αναζητώντας να μας πουν τι συμβαίνει με τις ομαδικές απολύσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.»

Ο κ. Βρούτσης υποστήριξε πως όσο είναι υπουργός του έχουν τύχει δύο περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων τις οποίες όμως δεν έχει υπογράψει.

«Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει να υπογράφει μόνο ο υπουργός ομαδικές απολύσεις. Το θέμα είναι: κρατάμε αυτή τη μοναδική πατέντα που έχουμε στη χώρα μας ναι ή όχι;» τόνισε.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης, υποστήριξε στην εκπομπή ότι η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να αποδεχτεί σε καμία περίπτωση να τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης το θέμα των ομαδικών απολύσεων. «Από τη στιγμή που θα απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις ουρά θα είναι αυτές οι επιχειρήσεις που θα επιδιώξουν να κάνουν ομαδικές απολύσεις» σημείωσε ο Δημήτρης Στρατούλης. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αναζητεί το «χρυσόχαρτο» με το οποίο θα παρουσιάσει την άρση του περιορισμού στις ομαδικές απολύσεις όταν με τις αλλαγές στα εργασιακά μετά από πίεση της τρόικας που έχουν περάσει αυτά τα τέσσερα χρόνια οι απολύσεις έχουν γίνει πιο φθηνές και πιο εύκολες.

Για την ανεργία

Στο ότι έχει φρενάρει η ανεργία αναφέρθηκε στη συνέχεια ο υπουργός Εργασίας παραδεχόμενος πως παραμένει ένα τεράστιο πρόβλημα.

«Είμαστε πρωταθλητές της ανεργίας αλλά είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί όλη την Ευρώπη. Όμως για πρώτη φορά το 2013 επιβεβαιωνόμαστε ως υπουργείο Εργασίας μέσα από τις προβλέψεις όχι επειδή το θέλουμε, η ίδια η ΕΛΣΤΑΤ άλλωστε το έδειξε, ότι η ανεργία φρενάρει το 2013. Και οι δικές μας εκτιμήσεις είναι ότι το 2014 θα έχουμε την πρώτη αποκλιμάκωση. Αυτό είναι κάτι που δεν αμφισβητείται», είπε χαρακτηριστικά.

Για την εισφοροδιαφυγή

Για το ζήτημα της εισφοροδιαφυγής ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι «κάναμε μία μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή. Φέραμε την ‘’Εργάνη’’ που υποχρεώνει τι επιχειρήσεις να δηλώσουν τις προσλήψεις και τις απολύσεις. Αυτό σημαίνει ότι το πρωί ο επιθεωρητής έχει το προφίλ της κάθε επιχείρησης. Αυτό το καθιστά δύσκολο ή επικίνδυνο ο επιχειρηματίας να κάνει παραβάσεις. Τα ψέματα τέλειωσαν».

Οι "μαύρες" τρύπες στα ταμεία

Όσον αφορά στις "μαύρες" τρύπες των ταμείων ο υπουργός Εργασίας είπε ότι η χώρα σήμερα πληρώνει το τίμημα της αδράνειας και της αναβλητικότητας πολλών ετών.

«Εδώ και 17 μήνες προσπάθησα να αντιμετωπίσω την κακοδαιμονία των ασφαλιστικών συντάξεων. Το ασφαλιστικό σύστημα δεν χτίστηκε πάνω σε υγιείς δυνάμεις. Είναι κατακερματισμένο, γεμάτο στρεβλώσεις και σήμερα ότι όλη μας η προσπάθεια είναι το νοικοκυρεύουμε. Η διαρροή στο ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας ήταν τεράστια. Δινόταν σύνταξη με το μάτι και το ζύγι. Διασφαλίζουμε ότι οι επόμενες γενιές θα πάρουν και συντάξεις και επικουρική σύνταξη» υπογράμμισε ο Γιάννης Βρούτσης, ενώ εξήγησε ότι το υπουργείο έβαλε τέλος στις «μαϊμού» συντάξεις. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις και δήλωσε ότι με το σύστημα «Άτλας» που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2014 οι μισοί Έλληνες θα έχουν το ασφαλιστικό βιογραφικό τους στον προσωπικό υπολογιστή τους και από το 2015 όλοι οι πολίτες θα έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Κάντε κλικ και δείτε το βίντεο από την εκπομπή "Στον ενικό"

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top