Αριθμοί-σοκ: «Κατάπιε» 95.000 επιχειρήσεις και μαγαζάκια μέσα σε 4 χρόνια η κρίση!

Χάσαμε 20 χρόνια: Επέστρεψε σε επίπεδα δεκαετίας του ‘90 το επίπεδο απασχόλησης

Αριθμοί-σοκ: «Κατάπιε» 95.000 επιχειρήσεις και μαγαζάκια μέσα σε 4 χρόνια η κρίση!

Οριακή βελτίωση για το ελληνικό εμπόριο το 2014 προέβλεψε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης με αφορμή την παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης του Ελληνικού Εμπορίου 2013.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η φετινή χρονιά θα είναι η τελευταία χρονιά συρρίκνωσης της εμπορικής δραστηριότητας και το 2014 θα καταγραφεί σταθεροποίηση της κατανάλωσης, ενώ δειλά-δειλά θα σημειωθεί μικρή αύξηση σε όλους τους χώρους του εμπορίου.

Η κρίση, ωστόσο, έχει αφήσει ήδη ανεξίτηλη τη σφραγίδα της με αριθμούς που προκαλούν σοκ. Μέσα σε τέσσαρα χρόνια η οικονομική κρίση «κατάπιε» 95.000 επιχειρήσεις και μαγαζάκια. Συγκεκριμένα, από το 2009 και μετά έβαλαν λουκέτο 130.000 εμπορικές επιχειρήσεις και άνοιξαν 45.000.

Την ίδια ώρα, όπως σημείωσε ο καθηγητής Απόστολος Δεδουσόπουλος κατά την παρουσίαση της έρευνας «χάθηκαν είκοσι χρόνια» αφού το επίπεδο της απασχόλησης επέστρεψε στη δεκαετία του ’90.

Ποιοι κλάδοι παρουσιάζουν κέρδη, που αυξήθηκε η απασχόληση

Οι κλάδοι που παρουσιάζουν κέρδη, σύμφωνα πάντα με την έρευνα της ΕΣΕΕ, είναι η Γενική Λιανική, το λιανικό εμπόριο υπολογιστών και γραφείων και το χονδρικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού.

Όσον αφορά τη μεταβολή της απασχόλησης, η μόνη κατηγορία που αυξάνεται είναι οι πωλητές, ενώ σχετικά με την ελληνική παραγωγή, σημειώνει πτώση καθώς οι μικρές επιχειρήσεις προμηθεύονται πλέον πρώτες ύλες και τελικό προϊόν από την Κίνα κατά 14% περισσότερο σε σχέση με το 2011.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top