Επίθεση στον Στουρνάρα από εννέα ανεξάρτητους βουλευτές

«Αν δεν μπορεί να επιβάλει δίκαιο μοντέλο φορολόγησης να παραιτηθεί»

Επίθεση στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα εξαπολύουν εννέα ανεξάρτητοι βουλευτές της νεοσύστατης κοινοβουλευτικής ομάδας.

Πρόκειται για τους Μουτσινά Πάρη, Ανδρουλάκη Μίμη, Βουδούρη Οδυσσέα, Κασαπίδη Γεώργιο, Κουράκο Ιωάννη, Μπόλαρη Μάρκο, Νικολόπουλο Νίκο, Παραστατίδης Θεόδωρος και Σταυρογιάννη Νίκο, οι οποίοι σε κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν :

«Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι, ο φόρος στα ακίνητα είναι δίκαιος γιατί σε αυτά επενδυόταν διαχρονικά η φοροδιαφυγή, αφενός καταδεικνύει την πλήρη αποτυχία της πολιτικής του για την πάταξη αυτού του φαινομένου και αφετέρου αποτελεί πρόκληση για την συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών και κυρίως αυτών που συνθέτουν τη μεσαία τάξη της χώρας μας. Αποτελεί ακόμα αδικαιολόγητη τιμωρία των συνεπών φορολογουμένων, επιβράβευση των φοροφυγάδων και συνεπώς ενθάρρυνση της συνέχισης του υπάρχοντος σαθρού συστήματος.

Η ανικανότητα του κ. Στουρνάρα και της κυβέρνησης να αντιμετωπίσουν αυτό το έγκλημα, τους οδηγεί στη πολιτική των «φορολογικών αντιποίνων» επί του συνόλου σχεδόν των πολιτών, όταν την ίδια στιγμή αφήνουν ανεξέλεγκτους και ατιμώρητους τους μεγάλους φοροφυγάδες και ανέγγιχτες τις λίστες κ.λ.π.

Οι λίστες που έχει στη διάθεσή του το κράτος για συγκεκριμένα πρόσωπα που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, αντί να εξεταστούν από το ΣΔΟΕ και με πρόσχημα ότι το σώμα αυτό δεν είναι επαρκώς στελεχωμένο, παραπέμπονται στις ΔΟΥ όπου είναι βέβαιο ότι θα βαλτώσουν και θα μείνουν αναξιοποίητες, λόγω έλλειψης ει��ικής τεχνογνωσίας και προσωπικού στις υπηρεσίες αυτές.

Ενδεικτικό για την αδυναμία πάταξης της φοροδιαφυγής είναι επίσης το λαθρεμπόριο στα καύσιμα, το οποίο συνεχίζεται και για το οποίο οι ίδιοι οι κυβε��νητικοί παράγοντες όπως ο κ. Σούρλας καταγγέλλουν ότι, το ποσό από τη φοροδιαφυγή σε αυτό το χώρο ξεπερνά τα 5 δις ευρώ. Αντί λοιπόν να παταχθούν οι μεγάλοι φοροφυγάδες και να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία, ο κ. Στουρνάρας επιλέγει να εξοντώσει όλα τα νοικοκυριά και τους μικροϊδιοκτήτες , αποκαλώντας τους μάλιστα επενδυτές από φοροδιαφυγή.

Έτσι και η μεσαία τάξη φτωχοποιείται και η μεγάλη ακίνητη περιουσία δεν φορτώνεται το βάρος τω φόρων που θα έπρεπε να της επιβληθεί. Μάλιστα, ο κ. υπουργός προσδ��ορίζει εξαρχής το ποσό της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, το οποίο είναι όσο του ζητάει η τρόικα, δηλαδή 3 δις ευρώ.

Αυτό όμως δεν είναι δίκαια φορολογική πολιτική, αλλά άγριο χαράτσωμα που απευθύνεται μονομερώς στους πιο αδύναμους οικονομικά πολίτες.

Αυτή η οικονομική αφαίμαξη των πολιτών, που πλέον συνοδεύεται και από την προσβλητική ερμηνεία του κ. Στουρνάρα για την απόκτηση ιδιοκτησίας, ξεπερνά κάθε όριο.

Η χώρα και οι πολίτες έχουν ανάγκη από μια άλλη πολιτική και για την φορολογία με ένα νέο φορολογικό νόμο, σταθερό με ορίζοντα δεκαετίας, αναπτυξιακό και κυρίως κοινωνικά δίκαιο. Ειδικά για την ακίνητη περιουσία η φορολόγηση πρέπει να επικεντρωθεί στους μεγαλοϊδιοκτήτες και όχι στα εργαλεία παραγωγής όπως είναι τα αγροτεμάχια, οι αποθήκες κ.λ.π., αφού φορολογείται το προϊόν της αγροτικής παραγωγής, ούτε στις μικρές ιδιοκτησίες.

Αν ο κ. υπουργός δεν μπορεί και δεν θέλει να εφαρμοστεί αυτό το πραγματικά δίκαιο μοντέλο φορολόγησης και αν εξακολουθεί να μην παίρνει μέτρα για τους μεγάλους φοροφυγάδες, τότε θα είναι καλύτερο για τους πολίτες, για τη χώρα, αλλά και για τον ίδιο, να παραιτηθεί».


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top