ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ: Θα μας πετάνε σαν το σκυλί στο αμπέλι;

Το σχέδιο της τρόικας και οι 4 ανατροπές από ανεπίσημο έγγραφο του ΔΝΤ

Την ώρα που ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα, πληθαίνουν πληροφορίες που θέλουν την τρόικα να ζητά αλλαγές-ανατροπές ΣΟΚ σε συντάξεις και απολύσεις!

Πιο συγκεκριμένα, οι δανειστές φέρονται να επιμένουν στις ομαδικές απολύσεις και στην κατάργηση των διατάξεων του νόμου 1387/83 που απαγορεύουν να γίνονται απολύσεις από ένα όριο και πάνω στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που απασχολούν περισσότερους από 20 εργαζομένους. Στον ίδιο νόμο, εντάσσονται όμως και οι ΔΕΚΟ όπως και οι τράπεζες και τυχών αλλαγή στις διατάξεις του νόμου αυτού, όπως ζητούν οι δανειστές, θα ισχύσει αυτομάτως για τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες που τελούν σε καθεστώς αναδιάρθρωσης.

Οι τέσσερις ανατροπές μνημονεύονται σε ανεπίσημο κείμενο του ΔΝΤ που εξασφάλισε και φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο Ελεύθερος Τύπος και στον οποίο προτείνονται τα εξής:

1. Διαβούλευση της επιχείρησης για τις ομαδικές απολύσεις που σχεδιάζει να κάνει με το προσωπικό της εντός 20 ημερών, με δικαίωμα παράτασης για άλλο ένα 20ήμερο και ενημέρωση από την επιχείρηση για το αποτέλεσμα της διαβούλευσης είτε στην περιφέρεια που δραστηριοποιείται είτε στο υπουργείο Εργασίας. Η ισχύουσα διάταξη που προβλέπει την υπογραφή και των δύο πλευρών (εργαζομένων και εργοδότη) στο αποτέλεσμα της διαβούλευσης προτείνεται να καταργηθεί.

2. Παράταση για άλλες 20 ημέρες κατόπιν αιτήματος των εργαζομένων σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία. Η ισχύουσα διάταξη που προβλέπει την εμπλοκή των περιφερειακών οργάνων σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας, ώστε να εξεταστούν οι οικονομικοί λόγοι που επικαλείται η επιχείρηση για τη μείωση του προσωπικού, προτείνεται να καταργηθεί.

3. Κατάργηση της γνωμοδότησης που καλείται να εκδώσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), αν δεν βρεθεί λύση στα περιφε��ειακά όργανα.

4. Άμεση εφαρμογή των απολύσεων από την επιχείρηση, με απλή ενημέρωση της απόφασής της και χωρίς έγκριση από το υπουργείο Εργασίας. Το θέμα των ομαδικών απολύσεων και τις αλλαγές που ζητεί η τρόικα αποκάλυψε πρώτος ο Ελεύθερος Τύπος. Σήμερα είναι ένα από τα καυτά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και οι τελικές αποφάσεις θα καθορίσουν το εργασιακό μέλλον χιλιάδων εργαζομένων.

Στο νέο καθεστώς θα προβλεφθεί και η χορήγηση μιας ελάχιστης αποζημίωσης για τους εργαζόμενους που μένουν άνεργοι όταν κλείνουν ή πτωχεύουν οι επιχειρήσεις, παραιτούμενοι όμως από κάθε άλλη δικαστική διεκδίκηση, ενώ παράλληλα επιδιώκεται να αξιοποιηθούν κοινοτικοί πόροι για τη στήριξη όσων μένουν χωρίς δουλειά και προέρχονται από ομαδικές απολύσεις.
Αυστραλιανό σύστημα στις συντάξεις.

Εν τω μεταξύ, όπως αναλυτικά γράψαμε το πρωί της Τετάρτης στο star.gr, η ομάδα των συμβούλων της τεχνικής βοήθειας σε συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας πρότεινε ένα συνταξιοδοτικό με έντονο άρωμα Αυστραλίας, που θα προβλέπει την χορήγηση συντάξεων βάσει ....εισοδήματος!!!!!

Τι ισχύει στην Αυστραλία;

Το σύστημα στην Αυστραλία προβλέπει συντάξεις ανάλογα με το σ��νολικότερο εισόδημα που έχει από άλλες πηγές ο ασφαλισμένος, συμπεριλαμβανομένης και της αποτίμησης της ακίνητης περιουσίας του. Το ποσό της σύνταξης εξαρτάται όχι μόνο από την ηλικία, τα έτη ασφάλισης ή την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου αλλά και από τη γενικότερη εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση.

Για κάθε μία κατηγορία συνταξιούχων (άγαμος, σε συμβίωση, διαζευγμένος με αναπηρία) είτε πρόκειται για πλήρη σύνταξη, είτε για μερική συνταξιοδότηση προβλέπονται διαφορετικά πλαφόν συνολικού εισοδήματος, πάνω από το οποίο επέρχεται μείωση σύνταξης. Επί παραδείγματι, για τον άγαμο πλήρους σύνταξης με ιδιοκατοίκηση το περιουσιακό όριο, πάνω από το οποίο αρχίζει μείωση της σύνταξης, ορίζεται το ποσό των 132.350 ευρώ. Για κάθε 672 ευρώ πάνω από το συγκεκριμένο πλαφόν, η σύνταξη μειώνεται κατά περίπου 1 ευρώ (1,50 δολάριο Αυστραλίας) κάθε δεκαπενθήμερο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top