Α.Σαμαράς: Η κρίση μας έχει κάνει πιο δυνατούς

Συνάντηση με Μάρτιν Σουλτς

Α.Σαμαράς: Η κρίση μας έχει κάνει πιο δυνατούς

Πεπεισμένος πως η Ελλάδα βγαίνει πιο δυνατή από την κρίση και ότι το ίδιο θα συμβεί και με την Ευρώπη συνολικά, εμφανίστηκε το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ο κ. Σαμαράς, χαρακτήρισε «ναό του ευρωπαϊκού διαλόγου» το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας

«Θα ήθελα να συνοψίσω τους στόχους της ελληνικής προεδρίας στα εξής προτάγματα

- Μια Ευρώπη λιγότερο γραφειοκρατική και περισσότερο αναπτυξιακή.

- Περισσότερη Ευρώπη που θα είναι όμως και πιο κοντά στον Ευρωπαίο πολίτη.

- Την ανάγκη ολοκλήρωσης της τραπεζικής Ένωσης και της δημοσιονομικής Ένωσης.

- Πιο κοντά στον Ευρωπαίο πολίτη σημαίνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίζει τα προβλήματά του και να απαντά στις ανησυχίες του.

- Μιλάω για μια Ευρώπη της ισορροπίας και της αλληλεγγύης. Ευρώπη της ισορροπίας σημαίνει πρωτίστως ισορροπία ανάμεσα στη δημοσιονομική σταθερότητα και στην ανάπτυξη,. Ισορροπία ανάμεσα στην ανταγωνιστικότητα από τη μια και την κοινωνική συνοχή την αναγκαία από την άλλη. Και Ευρώπη της αλληλεγγύης σημαίνει πρωτίστως να απορρίψουμε επιτέλους τα στερεότυπα, τους διαχωρισμούς για την Ευρώπη Τύπου βορρά-νότου που πολλές φορές απειλούν να διχάσουν την ίδια την ήπειρό μας.

- Προβλέπουμε να υπάρχει μια πολιτική για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων και κυρίως της λαθρομετανάστευσης. Αλλά και θαλάσσιες πολιτικές, όπως η γαλάζια ανάπτυξη με έμφαση τις ευκαιρίες που παρέχει η θάλασσα στο εμπόριο, στις μεταφορές, αλλά και στους θαλάσσιους πόρους», τόνισε ο κ. Αντώνης Σαμαράς.

Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σουλτς έκανε λόγο για μια «πολύ ποιοτική συζήτηση» και χαρακτήρισε την Ελλάδα, «έτοιμη» για την προεδρία της ΕΕ και ισότιμο μέλος της Ευρώπης.

Ο κ. Σουλτς χαρακτήρισε την επικείμενη ελληνική προεδρία ευκαιρία να αποδείξει η Ευρώπη ότι δεν υπάρχουν κράτη διαφορετικών κατηγοριών και ότι όλες οι χώρες – μέλη έχουν τ�� ίδια δικαιώματα. Η Ελλάδα είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ, τόνισε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση Σαμαρά - Σουλτς στο Μέγαρο Μαξίμου και ακολούθησε η κοινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Ελλάδας ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top