Συνάντηση Σαμαρά με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής

Γ. Ομήρου: απαραίτητη η ανάκαμψη Ελλάδας-Κύπρου για τα εθνικά μας θέματα

Με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιαννάκη Ομήρου συναντήθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Ομήρου δήλωσε μετά τη συνάντηση, ότι αντάλλαξε απόψεις για την οικονομική κατάσταση στις δύο χώρες με τον κ.Σαμαρά, όπως και τη σαφή βούληση των Κυβερνήσεων και των Κοινοβουλίων τους, να εργαστούν για την ανασυγκρότηση των οικονομιών.

«Γιατί, είναι βαθειά η πεποίθησή μας ότι η αναγέννηση, η ανασυγκρότηση και το ξαναζωντάνεμα των Οικονομιών στην Κύπρο και στην Ελλάδα, είναι προϋπόθεση όχι απλώς, για την ευημερία και τη κοινωνική συνοχή των λαών μας, αλλά και για τον επιτυχή χειρισμό και διαχείριση των Εθνικών μας θεμάτων, και ασφαλώς, του Κυπριακού. Γιατί, είναι βασική παράμετρος και θεμελιώδης προϋπόθεση μία ισχυρή οικονομία και στην Κύπρο και στην Ελλάδα, μαζί, ασφαλώς, με μία σωστή πολυδιάστα��η Εξωτερική Πολιτική, μαζί με ισχυρή άμυνα».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής πρόσθεσε ότι αντάλλαξε απόψεις επίσης με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας για την πορεία του Κυπριακού. «Μείναμε απολύτως σύμφωνοι ότι χωρίς επαρκής διαπραγματευτική βάση, χωρίς η Τουρκική πλευρά να συμφωνήσει στις βασικές αρχές, στα βασικά χαρακτηριστικά λύσης του Κυπριακού προβλήματος, δηλαδή οι συνομιλίες θα πρέπει να αποσκοπούν σε μία λύση η οποία θα έχει τα χαρακτηριστικά μίας Διεθνούς Νομικής Προσωπικότητας, ενός κράτους με μία Διεθνή Νομική Προσωπικότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και με εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών ως ορίζονται από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, δεν είναι νοητό να ξεκινήσουν».

Όπως διευκρίνισε «ο κ. Ομήρου στόχος δεν πρέπει να είναι συνομιλίες χάριν των συνομιλιών, γιατί τέτοιες συνομιλίες έχουμε τα τελευταία 39 χρόνια, χωρίς κανένα απολύτως θετικό αποτέλεσμα. Θέλουμε συνομιλίες στις οποίες εξαρχής θα υπάρχει συμφωνία ότι αποσκοπούν στο να μας οδηγήσουν σε μία λύση στη βάση των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και μία λύση η οποία να είναι συμβατή με την ιδιότητα της Κύπρου ως χώρα – μέλους της Ε.Ε.».

Για το ίδιο ζήτημα ανέφερε ότι συμφώνησαν με τον κ. Σαμαρά στη θέση ότι η Ε.Ε πρέπει να έχει πιο ενεργό ρόλο στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού. «Ναι, το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα, άρα πρέπει να παραμείνει εντός του πλαισίου του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, αλ��ά η Κύπρος είναι χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα θα πρέπει να υπάρξει μία ευρωπαϊκή προσωπικότητα η οποία να ενεργεί ως ειδικός απεσταλμένος – special envoy – όπως ονομάζεται στη διπλωματική γλώσσα, για να επαγρυπνεί και να εποπτεύει ότι όποιες πρόνοιες της λύσης συζητούνται στις συνομιλίες, είναι συμβατές με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής ευχαρίστησε επίσης τον πρωθυπουργό «γιατί για μία ακόμη φορά, με τις τοποθετήσεις του, με τις δηλώσεις του, με τη στάση του, όπως προκύπτει και από τη σημερινή μας συνάντηση, αναδεικνύει την απόλυτη συμπαράταξη της Ελλάδας στον αγώνα της Κύπρου για Ελευθερία και Δικαίωση». .

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top