Παπούλιας: καμία ανοχή στον αντισημιτισμό και στον ρατσισμό

Τιμήθηκε με το μετάλλιο του ιδρύματος Wallenberg

Με το μετάλλιο της εκατονταετηρίδας του Ιδρύματος Wallenberg τιμήθηκε oΠρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, σε τελετή που έγινε σήμερα στο προεδρ��κό μέγαρο. «Αποτελεί τιμή για μένα ως Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, η απονομή του μεταλλίου της επετείου των 100 χρόνων από την γέννηση του Raoul Wallenberg για να τιμηθεί, στο πρόσωπό μου, ο Ελληνικός λαός» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπούλιας υπενθύμισε ότι ο Raoul Wallenberg ήταν Σουηδός ευπατρίδης που διέσωσε πολλές δεκάδες χιλιάδες Ούγγρων ιουδαϊκού θρησκεύματος, το 1944, με την ιδιότητά του, ως διπλωματικού απεσταλμένου της Σουηδίας στη Βουδαπέστη. «Υπήρξε έτσι, ο ίδιος, εξέχουσα περίπτωση μεταξύ πολλών Ευρωπαίων, που κατά την μαύρη εκείνη περίοδο της ευρωπαϊκής ιστορίας συνέδραμαν και έσωσαν διωκόμενους από τους Ναζί συνανθρώπους μας» επισήμανε.

Ο Έλληνας πρόεδρος πρόσθεσε ότι η σημερινή εκδήλωση, «μας δίνει αφορμή να συλλογιστούμε για την σημερινή κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών που δοκιμάζονται ανεπίτρεπτα» και υπενθύμισε την τραγωδία των Ελλήνων Εβραίων κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής. «Στα χρόνια της ναζιστικής θηριωδίας Χριστιανοί και Εβραίοι Έλληνες, συστρατεύθηκαν στον αγώνα κατά της βαρβαρότητας. Η Γερμανία του Χίτλερ και οι συνεργοί του, δολοφόνησαν έξι εκατομμύρια Εβραίους. Ολόκληρες κοινότητες αφανίσθηκαν, μέσα σε αυτές και η εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων, της ιδιαίτερης πατρίδας μου. Ο ελληνικός φόρος αίματος στο Ολοκαύτωμα ήταν 65.000 Έλληνες Εβραίοι» τόνισε.

Ο κ. Παπούλιας υπενθύμισε ακόμα ότι τον περασμένο Ιούλιο επισκέφθηκε το στρ��τόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς. «Δήλωσα, και το επαναλαμβάνω και σήμερα, ότι όποιοι αρνούνται τη μεγάλη αυτή θυσία των χιλιάδων ευρωπαίων πολιτών δεν μπορεί να συγκαταλέγονται μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ο Ελληνικός λαός, πολιτεία και κοινωνία, έχουμε ιστορική μνήμη και επίγνωση. Έχουμε χρέος να αντλούμε διδάγματα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα δείξουμε καμία ανοχή στα φαινόμενα λόγων ή έργων μίσους, αντισημιτισμού, μισαλλοδοξίας, θρησκευτικού φανατισμού ή ρατσισμού» κατέληξε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top