«This is Feta» λένε οι βουλευτές στους Καναδούς και στον ...Υπουργό!!!!

"Αυτό το τυρί και η ελιά Καλαμών είναι ΕΛΛΗΝΙΚΑ" φωνάζουν

«This is Feta» λένε οι βουλευτές στους Καναδούς και στον ...Υπουργό!!!!

Αντιδράσεις στα κόμματα προκαλεί η απόφαση για την εκχώρηση ελληνικών προϊόντων με ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.) όπως η φέτα και οι ελιές Καλαμών, στον Καναδά μέσω της συμφωνίας CETA, όπως περιγράφεται στα τελικά κείμενα των διαπραγματεύσεων στις 18 Οκτωβρίου 2013.

Τα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου αντέδρασαν στον παριστάμενο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη και ζήτησαν να μην επικυρωθούν από τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό τα τελικά κείμενα των διμερών διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Καναδά.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εμφανίζει ως επιτυχία μια συμφωνία που είναι κατάφωρα εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων και για αυτό πρέπει κάποιοι να απολογηθούν». Ζήτησε μάλιστα να υπάρξει σχετική ενημέρωση από τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη για τη θέση της χώρας ενώ κάλεσε τον κ. Τσαυτάρη να ασκήσει μέχρις εσχάτων την ακαδημαϊκή ιδιότητα και επιρροή, ώστε να μην δεχθεί ο Πρωθυπουργός τον όρο φέτα σε οποιαδήποτε μορφή, ούτε για κάποιο άλλο πιστοποιημένο προϊόν, όπως η ελιά Καλαμών.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ Ι. Τζαμτζής, ο οποίος προσφάτως είχε επισκεφθεί τον Καναδά και φωτογράφησε τα επίμαχα προϊόντα που βρίσκονταν στα ράφια. «Λέει ξεκάθαρα "traditional feta", "Greek style cheese", τυρί ελληνικού στυλ», και παρατήρησε ότι «αν τα παραχωρήσουμε όλα, στο τέλος θα μας κάνουν και εισαγωγή φέτας».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αθανάσιος Πετράκος προειδοποίησε ότι «ανοίγει πόρτα για να υιοθετήσουν και άλλοι την ονομασία "φέτα"», και κάλεσε την κυβέρνηση να θέσει βέτο στην τελική συμφωνία.

Από την ΔΗΜΑΡ, η Νίκη Φούντα, δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέν��ν να χρησιμοποιεί "εθνόσημα" των εθνικών μας προϊόντων, θέτοντας θέμα βιωσιμότητας για την κτηνοτροφία καθώς αφορά 400.000 κτηνοτρόφους.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε από τους βουλευτές να μην δραματοποιούν τα γεγονότα, και όπως είπε από την φέτα που παράγει η χώρα μας εξάγει το 10%. «Μακάρι να διπλασιάσουμε την παραγωγή μας. Μόλις πιστοποιήθηκε η Π.Ο.Π. φέτα, απελευθερώθηκε μια αγορά που έχουμε κάθε δυνατότητα να καλύψουμε στην Ε.Ε.», τόνισε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top