Νομοθετική γκιλοτίνα με κατάργηση όλων των νόμων μετά το ’75 πρότεινε ο Κ. Μητσοτάκης!

Ράπανος: εάν είχαμε μειώσει έστω τη φοροδιαφυγή δεν θα’ χαμε ανάγκη την τρόικα

«Νομοθετική γκιλοτίνα» με κατάργηση όλων των νόμων που ψηφίσθηκαν μέχρι το 1975 πρότεινε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο με θέμα Κράτος και Διαφθορά, που διοργανώνει η Διεθνής Διαφάνεια στην Αθήνα.

«Χρειάζεται απλούστευση, απλούστευση, απλούστευση» τόνισε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να καταδείξει ότι η γραφειοκρατία και οι πολύπλοκες διατάξεις είναι εν δυνάμει εστία διαφθοράς .

Όπως ανέφερε για τα αποτελέσματα των ελέγχων για τις προσλήψεις στο Δημόσιο με πλαστά στοιχεία, 42 δημοτικοί αστυνομικοί αποδείχθηκε ήδη ότι διορίστηκαν με πλαστά πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, ενώ έλεγχος θα διεξαχθεί για την εγκυρότητα των ίδιων πιστοποιητικών και σε 9000 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ.

Αίσθηση προκάλεσε ακόμα η πρόταση του κ. Μητσοτάκη να δημοσιοποιηθούν τα «ιστορικά» των πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων από το ’75 μέχρι σήμερα (ανάλογα φυσικά και με την ηλικία τους, όπως και να δημοσιεύονται στη Διαύγεια το που διατίθενται οι δαπάνε�� των κομμάτων.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Οικονομικών κ. Ράπανος τόνισε ότι αν είχε αντιμετωπιστεί στοιχειωδώς η φοροδιαφυγή , η οποία στην Ελλάδα βρίσκεται στο 4,5 % του ΑΕΠ και έφτανε στο 2% του ΑΕΠ (μέσος όρος στην ΕΕ) «θα είχαμε επιπλέον έσοδα 5 δις τον χρόνο και δεν θα χρεαζόμασταν ούτε τρόικα ούτε μνημόνιο»!

Ο παρολίγον υπουργός Οικονομικών (ο οποίος δεν ανέλαβε καθήκοντα λόγω προβλημάτων υγ��ίας) τάχθηκε κατά της πολυπλοκότητας της νομοθεσίας, υπενθυμίζοντας ότι την τελευταία τριετία έχουν ψηφιστεί 20 φορολογικοί νόμοι και μόνο το 2013 εκδόθηκαν 695 φορολογικοί εγκύκλιοι. «Το φορολογικό μας σύστημα είναι εξαιρετικά περίπλοκο, αντιφατικό και αναποτελεσματικό» επισήμανε.

Όπως επίσης ανέφερε το 2011 έγιναν μόλις 22.000 φορολογικοί έλεγχοι στην Ελλάδα, ενώ στην Κύπρο έγιναν 30.000 και στην Ιρλανδία με τον μικρότερο πληθυσμό από τη χώρα μας 558.000! Αλλά και η φορολογία με βάση τα τεκμήρια, που τόσο θόρυβο προκάλεσε, απέτυχε σύμφωνα με τον κ. Ράπανο, καθώς απέδωσε 74,8 εκ ευρώ το 2011!

Στα αξιοσημείωτα του συνεδρίου και το ότι η πρώην βοηθός του Ράιχενμπαχ, Εύα Λόιντ��, ανέφερε για την κατάσταση στην Ελλάδα πριν και τώρα: «Όταν ήρθαμε η κατάσταση ήταν τραγική, τώρα η διοίκηση έχει βελτιώσει τα πράγματα… Δεν θα αλλάξουν όλα εν μία νυκτί, αλλά θα βελτιωθούν κι άλλο αν συνεχισθεί η προσπάθεια».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top