Με εμφύλιο απειλείται η Ελλάδα γράφουν οι New York Times

Δημοσίευμα-γροθιά στο στομάχι

Κίνδυνο εμφυλίου στην Ελλάδα «βλέπει» νέο άρθρο των New York Times, με αφορμή την περαιτέρω άνοδο το�� ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής.

Το άρθρο υπογράφεται από τον αρθρογράφο της Καθημερινής Νίκο Κωνσταντάρα και ξεκινάει σημειώνοντας το παράδοξο, η δολοφονία δύο μελών ενός μικρού κόμματος να έχει τόσο σημαντικές συνέπειες – κάτι ασυνήθιστο τουλάχιστον για τον “δυτικό κόσμο”.

Οι New York Times αναφέρονται στις συνήθεις τακτικές της Χρυσής Αυγής με τις επιθέσεις σε αντιπάλους και εχθρούς εντός και εκτός κοινοβουλίου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα κάποιες από αυτές θανατηφόρες.

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα οριοθέτησε το τέλος της “ασυλίας” του κόμματος μέχρι τότε, «αφού ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αστυνομία, ούτε η δικαιοσύνη έμοιαζαν να θέλουν να κινηθούν εναντίον τους». Η δολοφονία των δύο μελών της Χρυσής Αυγής τον Νοέμβριο θεωρείται πράξη αντεκδίκησης και η αστυνομία πιστεύει πως «έγινε από ακροαριστερούς τρομοκράτες, συνεχιστές της “17 Νοέμβρη”» συνεχίζει το δημοσίευμα.

Η Αμερικανική εφημερίδα σημειώνει στην συνέχεια την εντυπωσιακή άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής από τις εκλογές του 2012 έως σήμερα εξαιτίας της κρίσης.

«Η κρίση και τα μέτρα που ελήφθησαν για την καταπολέμησή της, έχουν ως αποτέλεσμα υψηλή ανεργία (28%), απότομη πτώση του ΑΕΠ (28% από το 2008), υψηλότερους φόρους, χαμηλότερα εισοδήματα, λιγότερα προνόμια, γενικευμένη ανασφάλεια και απώλεια εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα, τους δημοκρατικούς θεσμούς, ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα κόμματα της αντιπολίτε��σης έχουν κερδίσει οπαδούς με υποσχέσεις πως θα αποκαταστήσουν αυτά που χάθηκαν κατά την περίοδο της λιτότητας και της μεταρρύθμισης» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι New York Times εκτιμούν πως είναι πιθανό ο κυβερνητικός συνασπισμός να καταψηφιστεί στις επερχόμενες ευρωεκλογές και να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εθνικές εκλογές, από τις οποίες «αν επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή θα βγουν περαιτέρω ενισχυμένοι».

Ακολουθεί ��ια σύντομη ανάλυση της κατάστασης στην Ελλάδα και την περιοχή από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και μετά, την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, την δικτατορία, για να φτάσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το άρθρο καταλήγει με την διαπίστωση πως στην ελλη��ική κοινωνία «μπορεί να δούμε αυτό που έμοιαζε απίθανο μέχρι πρόσφατα: ένα νέο γύρο εμφύλιας διαμάχης, μετά από δεκαετίες ειρήνης και προόδου. Αν και το να οδηγηθούμε στην πολιτική βία δεν είναι άμεσος κίνδυνος, το σκηνικό είναι έτσι στημένο που πολλά εξαρτώνται από το τι θα κάνουν οι ηλίθιοι που κρατούν όπλα».

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top