Τσίπρας: Μια ελληνική έξοδος δεν θα ωφελήσει κανέναν

«Θα αντικαταστήσουμε το Μνημόνιο με δικό μας σχέδιο ανασυγκρότησης»

«Η Ελλάδα δεν θα εξέλθει εθελοντικά από την ευρωζώνη. Δεν πρέπει και δεν θα το κάνει» διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Όστιν στο Τέξας, στην οποία ξεκαθάρισε ότι μια ελληνική έξοδος «δεν θα ωφελήσει κανέναν».

«Αν μια χώρα φύγει (σ.σ.: εννοεί από την ευρωζώνη), οι αγορές και οι κερδοσκόποι θα αρχίσουν να ρωτούν ποιος θα είναι ο επόμενος. Έτσι και ξεκινήσει αυτή δη διαδικασία δεν μπορεί να σταματήσει και δεν έχει καμία σημασία πόσο μικρή είναι η χώρα που αποχωρεί» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ήταν καλεσμένος του οικονομολόγου Γιάννη Βαρουφάκη.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι την ώρα που η χώρα μαστίζεται από 30% ανεργία σχεδιάζει με την τρόικα απολύσεις στο Δημόσιο και στοχεύει στην άρση εμποδίων στον ιδιωτικό τομέα, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα 83 δισ. ευρώ των τόκων. Παράλληλα, επέρριξε σοβαρές ευθύνες στην τρόικα για τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα.

Ο ίδιος, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο με δικό του σχέδιο «σταθεροποίησης της οικονομίας και της κοινωνίας» με στόχο τη δημοσιονομική σταθεροποίηση. Ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι το σχέδιο αυτό θα βασίζεται σε 3 πυλώνες: «Ο πρώτος είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας, ο δεύτερος θα είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, μέσω ενός δημόσιου ταμείου για την χρηματοδότηση αυτής της κατεπείγουσας ανάγκης και ο τρίτος θα είναι η αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας».