Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν πρέπει να βγει από την Ευρωζώνη

Ομιλία στο Πανεπιστήμιο του Τέξας

Η Ελλάδα δεν πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη και δεν θα το κάνει διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα του αμερικανικού πανεπιστημίου Όστιν.

Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται στις ΗΠΑ από τη Δευτέρα, με την ιδιότητα του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, προκειμένου να συμμετάσχει σε διήμερο συνέδριο που διοργανώνεται από το LBJ School of Public Affairs του Πανεπιστημίου του Τέξας με θέμα

«Μπορεί να διασωθεί η Ευρωζώνη;».
Η ευρωζώνη μπορεί να ήταν λάθος. Οι Συνθήκες και οι Χάρτες της είναι εσφαλμένες. Και πρέπει να αλλάξουν θεμελιωδώς υποστήριξε στην ομιλία του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι παρόλα αυτά η Ευρωζώνη σήμερα υπάρχει.

«Έχουμε μια οικονομική ένωση και ένα κοινό νόμισμα. Και οι άμεσες εναλλακτικές είναι χειρότερες. Μια έξοδος δεν θα ωφελήσει κανέναν» τόνισε ο ίδιος εκτιμώντας πως το αντίθετο θα πυροδοτήσει σοβαρά νέα προβλήματα όπως διαχείριση ενός ασταθούς νέου νομίσματος, φαινόμενα bank run, πληθωρισμό, φυγή κεφαλαίων και ανθρώπων.

«Για το λόγο αυτό και μόνο, η Ελλάδα δεν θα πρέπει και δεν θα το κάνει, δε θα εξέλθει εθελοντικά από την Ευρωζώνη» είπε.
Ωστόσο ο κ. Τσίπρας παρέθεσε ακόμη ένα λόγο για τον οποίο η Ελλάδα δεν πρέπει να φύγει από τη ζώνη του ευρώ και αυτός είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, η επιβίωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

«Μία έξοδος της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας σε κρίση θα ήταν μια καταστροφή για την Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι που, κατά βάθος, όλοι γνωρίζουν» είπε και πρόσθεσε πως αν μια χώρα φύγει, οι αγορές και οι κερδοσκόποι θα αρχίσουν να ρωτούν ποιος είναι ο επόμενος;

«Είναι μια διαδικασία που, έτσι και ξεκινήσει, δεν μπορεί να σταματήσει. Δεν έχει σημασία πόσο μικρή είναι η χώρα που αποχωρεί. Δεν έχει σημασία αν αποχωρεί εθελοντικά, ή την πετάνε εκτός» τόνισε.
Κάποιος πρέπει να λογοδοτήσει για την κρίση

Επιπλέον ο κ. Τσίπρ��ς στην ομιλία του αναφέρθηκε και στην απόφαση της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να διερευνήσει τις ενέργειες της τρόικας στις χώρες της κρίσης.

«Αναμένουμε τη συγκρότηση μιας Εξεταστικής Επιτροπής ή Υποεπιτροπής με ισχυρή και διευρυμένη πολιτική εντολή, καθώς και δυνατότητα κλήσης όλων των εμπλεκομένων μερών, περιλαμβανομένων τέως και νυν Πρωθυπουργών και υπουργών Οικονομικών στις χώρες της κρίσης, κεντρικών τραπεζιτών, εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών ��αι στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» είπε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top