Κ.Κουβέλης: Πρέπει άμεσα να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών

Πρόταση για απλή αναλογική από την ΚΟ της ΔΗΜΑΡ

Πρόταση νόμου για την καθιέρωση της απλής αναλογικής και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο διαλόγου για την τελική μορφή της απλής αναλογικής.

«Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για την πριμοδότηση του πρώτου κόμματος, όταν αυτό απέχει πόρρω από την αυτοδυναμία, με ποσοστά μάλιστα που μπορούν να κινούνται κάτω από το 30%, ακόμη και κάτω από το 20%, όπως συνέβη με τις εκλογές του Μαΐου του 2012» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας πως ο σημερινός εκλογικός νόμος είναι εκτός της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας.

«Απαιτείται η γνήσια καταγραφή των πολ��τικών δυνάμεων, με βάση την αρχή της ισοδυναμίας της ψήφου, η οποία, στις σημερινές συνθήκες, είναι η μόνη που μπορεί να δώσει μια νέα δημοκρατική νομιμοποίηση στο πολιτικό σύστημα» τόνισε ο κ. Κουβέλης, λέγοντας μάλιστα πως η πρόταση της ΔΗΜΑΡ αποτελεί πρόσκληση προς όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου αλλά και μόνη διέξοδος για την υπέρβαση της κρίσης.

Ερωτώμενος για το πώς θα εξασφαλισθεί η κυβερνητική σταθερότητα, ο κ. Κουβέλης απάντησε ότι με την απλή αναλογική δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ουσιαστικές προγραμματικές συγκλίσεις .«Εάν δεν υπήρχε η απλή αναλογική θα έπρεπε να την εφεύρουμε» τόνισε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top