Ποια σενάρια απασχολούν το οικονομικό επιτελείο για την επανέναρξη των συζητήσεων με την τρόϊκα

Κάντε κλικ και δείτε αναλυτικά

Ποια σενάρια απασχολούν το οικονομικό επιτελείο για την επανέναρξη των συζητήσεων με την τρόϊκα

Ρεπορτάζ: Γιάννης Ευσταθίου​

Αγωνία για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα επικρατεί στην κυβέρνηση, καθώς υπάρχει διαφορά περίπου δύο δισεκατομμυρίων ευρώ στους υπολογισμούς για το δημοσιονομικό κενό του 2014. Το υπουργείο Οικονομικών πάντως ξεκίνησε από σήμερα διεξοδικούς ελέγχους στις μισθολογικές καταστάσεις που τηρούνται σε 150 ΔΕΚΟ και άλλους φορείς του Δημοσίου, με στόχο, μέσω του ενιαίου μισθολογίου, να εξοικονομήσει περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ το μήνα.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τρία εναλλακτικά σενάρια, ενόψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων με την τρόϊκα, οψέποτε ξεκινήσει και της κατάθεσης, του νέου προϋπολογισμού στις 21 Νοεμβρίου, στη Βουλή. Βασικό ατού της Αθήνας η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος που υπολογίζει να ανέλθει στα 887 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας αποδέχονται τις ελληνικές θέσεις ότι το δημοσιονομικό κενό δεν θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Το εναλλακτικό σενάριο προβλέπει συμφωνία να υπολογιστεί τώρα στον προϋπολογισμό έλλειμμα περίπου μισό δισεκατομμύριο και να υπάρξει επαναξιολόγηση των στοιχείων, και αν χρειαστεί, συμπληρωματικός προϋπολογισμός, μετά τις ευρωεκλογές και την ελληνική προεδρία, τον ερχόμενο Ιούλιο.

Όμως προβάλλει ορατό και το ενδεχόμενο να σημειωθεί ρήξη στις συζητήσεις με την τρόικα, οπότε η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε πολιτική διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να εξοικονομήσει περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ, με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο που ισχύει από το 2010, αλλά δεν εφαρμόζεται παντού, και να βάλει τέλος στο καθεστώς των υπαλλήλων δύο ταχυτήτων, επιβάλλοντας την τήρηση του πλαφόν 1900 ευρώ.

Σήμερα οι αποκλίσεις είναι τεράστιες, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι υπερωρίες. Μάλιστα απόφοιτοι δημοτικού μπορεί να πληρώνονται καλύτερα από έναν συνάδελφό τους με πτυχίο πανεπιστημίου, έχοντας αμφότεροι τα ίδια χρόνια στην Υπηρεσία και τις ίδιες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, οι διπλωματούχοι πανεπιστημίων πληρώνονται, από 1347 έως 3797 ευρώ, οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ από 1600 έως 2499 ευρώ, οι απόφοιτοι λυκείου από 1485 έως 2391 ευρώ και αυτοί που έχουν βγάλει μόνο δημοτικό, από 1384 έως 1588 ευρώ.

Υπάρχουν όμως και προκλητικές αμοιβές και παραλογισμοί. Στο Ινστιτούτο Βυζαντινών σπουδών της Βενετίας ο διευθυντής παίρνει 7161 ευρώ, ο βιβλιοθηκάριος 2640 και ο φύλακας 1450 ευρώ.

Εξάλλου ο εργαζόμενος στο βασικό ελληνικό φορέα που κυνηγά τις μεγάλες επενδύσεις INVEST IN GREECE, πληρώνεται 1677 ευρώ, ενώ ο συνάδελφός του στην επιχείρηση ανέγερσης νοσοκομείων (ΔΕΠΑΝΟΜ) περίπου τα διπλά: 3083 ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται αποφασισμένο να προχωρήσει μέχρι και σε ποινικές διώξεις, εναντίον όσων διοικητών δημόσιων φορέων και οργανισμών δεν έχουν εφαρμόσει ακόμη το ενιαίο μισθολόγιο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top