Εκεί μας οδήγησαν: Να ζητάμε ένταξη σε προγράμματα για χώρες του Τρίτου Κόσμου!

Θα καταπολεμήσουμε τη φτώχεια με τα λεφτά της Ουγκάντας - Ασύλληπτοι διάλογοι

Λυπηρό. Τίποτα άλλο…

Φθάσαμε στο σημείο να συζητάμε την ένταξη στα προγράμματα βοήθειας για τις χώρες του Τρίτου Κόσμου! Να αντιμετωπίσουμε δηλαδή τη φτώχεια και την ανεργία με τα χρήματα της Ουγκάντας!

Η πρόταση έγινε από τον Δημήτρη Κρεμαστινό στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών υποθέσεων, με τον Γιάννη Στουρνάρα να απαντά πως η Ελλάδα ως χώρα της ευρωζώνης δεν γίνεται να πάρει κονδύλια που α��ευθύνονται σε χώρες του τρίτου Κόσμου. Μάλιστα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επαναφέρει το θέμα στον κ. Στουρνάρα λέγοντας πως ίσως θα μπορούσαμε «κατ' εξαίρεση»… Μα, να είμαστε τόσο άτυχοι και να μην υπάρχει πρόβλεψη και για χώρα της ευρωζώνης!

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Σούρλας, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν πρέπει να μείνει «κανένας άστεγος και κανένας πεινασμένος».

Σας παραθέτουμε ολόκληρη την επίμαχη στιχομυθία:

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Κλείνοντας θα ήθελα να προσθέσω αυτό, κύριε Υπουργέ, θα μπορούσε έκτος των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, από τα προγράμματα που δίνονται για τις Τρίτες χώρες, για την πείνα και τη ��τώχεια να καλύψουμε θέματα που έχουμε εμείς εδώ για τους άστεγους ή για αυτούς που έχουν προβλήματα σίτισης εκτός του ΕΣΠΑ; Θα μπορούσε να γίνει αυτό, δίνοντας και σε εμάς;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών): Δεν νομίζω η Ελλάδα θα μπορεί να είναι υποψήφια για αυτό, διότι είμαστε χώρα-μέλος της ευρωζώνης και δε μπορούμε να πάρουμε κονδύλια που απευθύνονται σε τρίτες χώρες.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Για κατ' εξαίρεση εάν θα μπορούσαμε. Ο κύριος Σούρλας το έθεσε πολύ προσφυώς το θέμα. Δίνοντας του τώρα το λόγο, κ. Σούρλα, παρακαλώ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ (Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Ολοκληρώθηκε μια συζήτηση πολύ ενδιαφέρουσα, επίκαιρη και ουσιαστική, με ευρεία συμμετοχή των Βουλευτών, όπου δεν είναι ένα σύνηθες φαινόμενο να συμμετέχουν Βουλευτές εκτός συνεδριάσεων των Επιτροπών, με παρατηρήσεις, με επισημάνσεις και προτάσεις που είναι απαραίτητες προκειμένου οι κύριοι υπουργοί να διαμορφώσουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που επιχειρείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και δεν είναι εύκολο εγχείρημα αυτό.

Είναι ένα εγχείρημα πάρα πολύ δύσκολο, όπου χρειάζεται να εξετάσουμε πάρα πολλούς παραμέτρους. Η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα επιμείνει κύριοι Υπουργοί και αγαπητοί φίλοι, στην προσπάθεια, στην προτεραιότητα όπου στόχος είναι, κανένας άστεγος, κανένας πεινασμένος. Για ��α αλλάξει η εικόνα προς τα έξω αλλά και για να δώσουμε και ένα ουσιαστικό περιεχόμενο στο κοινωνικό κράτος.

Δεν αντέχεται ο άλλος να έχει 30.000 τετραγωνικά σπίτι ή εδώ ή στο Λονδίνο, Έλληνας εννοείται, αντιλαμβάνεστε περίπου, δε προσπαθώ να φωτογραφίσω, τα ξέρετε αυτά τα πράγματα. Τη μεγάλη του βίλα στα προάστια, στα βόρεια ή στα νότια και να μην υπάρχει ένα δωμάτιο, ένα κρεβάτι, ένας ξενώνας για κάποιον συνάνθρωπο που σίγουρα δεν έχει βάλει πρόγραμμα στη ζωή του να αποτύχει. Κάτι του συνέβη στην πορεία. Και εμείς, οι άλλοι πολιτισμένοι τι κάνουμε γι' αυτούς τους λίγους;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top