Ο Πολύδωρας, οι αμπελουργοί και ο… Καβάφης

Ερώτηση στη Βουλή για τις εκριζώσεις αμπελώνων

Ο Πολύδωρας, οι αμπελουργοί και ο… Καβάφης

Ερώτηση για την πολιτική της ΕΕ όσον αφορά τις εκριζώσεις αμπελώνων, με ιδιαίτερα επιθετικούς τόνους προς τις Βρυξέλλες, κατέθεσε στη Βουλή ο Βύρων Πολύδωρας.

«…Παραιτηθείτε από την κτήσιν σας εκείνη

η κατοχή σας είν’ επισφαλής.

…Παραιτηθείτε από την πρόσοδον αυτή,

κι από την άλληνα την συναφή,

κι από την τρίτη τούτην: ως συνέπεια φυσική

είναι μεν ουσιώδεις, αλλά τί να γίνει;

σας δημιουργούν μια επιβλαβή ευθύνη…».

Παραθέτοντας τους στίχους του καβάφη από το ποίημά του «Εν μεγάλη Ελληνική Αποικία, 200 π.Χ.», ο βουλευτής της ΝΔ κάνει λόγο για αποικιοκρατική συμπεριφορά από την ΕΕ που ζητά τις εκριζώσεις των αμπελώνων που φυτεύτηκαν στη χώρα μας από 31-8-1998 έως και τις 15-12-2015 σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) 479/2008 του Συμβουλίου.

«Η εκρίζωση είναι βάρβαρη, απάνθρωπη, αποτρόπαια, μακάβρια και ανατριχιαστική πράξη» τονίζει ο κ. Πολύδωρας, ο οποίος ρωτά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης γιατί δεν μπορεί να λυθεί το θέμα με κάποιο πρόστιμο και ζητά να μάθει εάν υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης για το ζήτημα με την ΕΕ, αναρωτώμενος γιατί δεν μπορεί να έχει κάποιος αμπελουργός «του μερακιού» αμπελώνα στο χώρο ιδιοκτησίας του.

«Πως δημιουργούν τέτοια ανισότητα στον καταμερισμό παραγωγών και κατά συνέπεια πλούτου μεταξύ του βιομηχανικού Βορρά και του φτωχού και αγροτικού Νότου;» προσθέτει ο κ. Πολύδωρας, ο οποίος πετά και ένα... καρφί στο τέλος: «Άραγε δεν στρεβλώνεται η αγορά του οίνου με τη λαθραία εισαγωγή οίνου από χώρες της Βόρειας Αφρικής με βυτιοφόρα ή από τη Χιλή και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής σε παγοκολώνες (όπως είναι το κοινό μυστικό που διακινείται σχετικά);».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top