Τελικά για όλους έχει ο θεός και ο… υπουργός: Μάθε για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Παρουσιάζονται τα κριτήρια από τον Γ.Στουρνάρα

Τα βασικά κριτήρια με τα οποία θα χορηγείται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα από την 1η Ιανουαρίου 2014 θα παρουσιάσει σήμερα, Τετάρτη, σε ειδική εκδήλωση στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας με θέμα «Στήριξη των οικονομικά αδυνάτων - ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα».

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, θεσπίσθηκε με το Ν.4093/2012 και εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτικών κοινωνικής προστασίας και ανάπτυξης της κυβέρνησης

Το πρόγραμμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά από την Πρωτοχρονιά του 2014 σε δύο περιοχές της χώρας με συγκεκριμένα δυσμενή χαρακτηριστικά και κονδύλια 20 εκατ. ευρώ που θα προέρχονται από το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ αναμένεται η γενίκευση της εφαρμογής του, μόλις ολοκληρωθεί η πιλοτική της φάση!

Μάλιστα όπως εξήγησε ο κ. Βρούτσης «στόχος είναι έως το τέλος του έτους θα οριστούν το ύψος και η σχετική διαδικασία χορήγησής του».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας παραδέχτηκε ότι υπήρξε σημαντική καθυστέρηση της πολιτείας στη χορήγησε του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και η άμεση εφαρμογή του είναι αδήριτη αναγκαιότητα με αναπτυξιακή διάσταση. Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πάντως ότι μια βασική διαφορά του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι ότι χρηματοδοτείται από το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού καθώς -όπως είπε- η κοινωνική πολιτική με δανεικά που στέλνει το λογαριασμό στις επόμενες γενιές, δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε αναδιανεμητική.

«Η χώρα είχε πολλές στρεβλώσεις και αυτές έφεραν τη χώρα κοντά στην κατάρρευση, αλλά χάρη στις θυσίες πολιτών αυτό απετράπη. Η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι κάτι μικρό αλλά σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή» κατέληξε ο Υπουργός και τόνισε «Πρέπει να εντοπίσουμε ποιες είναι οι πληθυσμιακές ομάδες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και να παρέχουμε στους δικαιούχους εισοδηματική ενίσχυση, συνδυαζόμενη με δράσεις κοινωνικής ένταξης».

Το πρόγραμμα θα συνδυάζει την οικονομική ενίσχυση των ευπαθέστερων ομάδων του πληθυσμού και θα συμπληρώνει το αρχικό εισόδημα των δικαιούχων ώστε αυτό να μην υπολείπεται ενός καθορισμένου ορίου.

Οι όροι χορήγησης θα αποσαφηνισθούν με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα και Εργασίας κ. Γ. Βρούτση τις επόμενες ημέρες.

Τι έχει εισηγηθεί η Παγκόσμια Τράπεζα στο υπουργείο Εργασίας

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει εισηγηθεί προς το υπουργείο Εργασίας το επίδομα να κυμαίνεται από 75 έως 360 ευρώ το μήνα!!!

Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η Παγκόσμια Τράπεζα, τα κριτήρια για την εφαρμογή του εγγυημένου εισοδήματος θα ισχύσουν αρχικά σε περιορισμένο αριθμό δικαιούχων από το 2014, και σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις από το 2015.

Πιο συγκεκριμένα, για την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου έχουν δεσμευτεί 20 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό θα διατεθεί σε περίπου 8.000-10.000 πάμπτωχους δικαιούχους (μεμονωμένα άτομα) και νοικοκυριά από δύο ή περισσότερες περιοχές της χώρας, με βασικό κριτήριο το ύψος του εισοδήματος να ΜΗΝ ξεπερνά τα 4.800 ευρώ το χρόνο, όπως αναφέρεται στα "σενάρια" που περιλαμβάνει η μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας.

ΒΙΝΤΕΟ STAR Live U

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top