Έπαινοι αλλά και προβληματισμός: «Δύσκολη η κατάσταση για τους Έλληνες» λέει ο Όλι Ρεν

Προάγγελος νέων μέτρων; «Έγιναν πολλές μεταρρυθμίσεις αλλά δεν τελειώσαμε»

Έπαινοι αλλά και προβληματισμός: «Δύσκολη η κατάσταση για τους Έλληνες» λέει ο Όλι Ρεν

Με επαίνους για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει αλλά και προβληματισμό για όσες εκκρεμούν υποδέχθηκαν στις Βρυξέλλες την 5η έκθεση της Task Force για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ομάδας Δράσης, η Ελλάδα έχει πετύχει πρόοδος στους εξής τομείς:

α) στην επανεκκίνηση των τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητόδρομων

β) στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων

γ) στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης

δ) στα Δημόσια Οικονομικά και την αύξηση της αποτελεσματικότητας στην είσπραξη των φόρων

ε) στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

«Ενώ έχουμε ενθαρρυντικές ενδείξεις σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και αναμένουμε επιστροφή στη θετική ανάπτυξη το 2014, η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη για τους Έλληνες πολίτες, με δραματικά υψηλό αριθμό ανέργων» δήλωσε την ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν με αφορμή την 5η έκθεση της Ομάδας Δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ.

«Έγιναν πολλές μεταρρυθμίσεις αλλά δεν τελειώσαμε»

Την ίδια στιγμή, ανώτερος αξιωματούχος της Κομισιόν δήλωσε στην Αθήνα ότι «η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» αλλά πρόσθεσε ότι πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη για την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και τη στήριξη των μακροχρόνια ανέργων.

«Θα είναι κρίμα να μη στεφθούν με επιτυχία οι μεγάλες θυσίες των Ελλήνων πολιτών» πρόσθεσε ο ίδιος, με πολλούς να ερμηνεύουν τη τοποθέτηση αυτή ως προάγγελο νέων μέτρων.

Παράλληλα, ο αξιωματούχος της Κομισιόν έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου για την «περιορισμένη ρευστότητα» που παρέχεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις τράπεζες, οι οποίες -παρότι έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί- υπόκεινται ακόμη σε σημαντικούς περιορισμούς.

Στον τομέα αυτό παρέπεμψε στις πρωτοβουλίες του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την ίδρυση ενός θεσμού για την Ανάπτυξη αλλά και στις αρμοδιότητες του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τόνισε: «Αν δεν δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η επιστροφή στην ανάπτυξη θα είναι πολύ δύσκολη».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top