Α. Γεωργιάδης: «Με τα γενόσημα εξοικονομούμε χρήματα για να σώσουμε ζωές»

«Όποιος με εμποδίσει να ασκήσω τα καθήκοντά μου θα απολυθεί»

Α. Γεωργιάδης: «Με τα γενόσημα εξοικονομούμε χρήματα για να σώσουμε ζωές»

Πρώτη ανάρτηση: 22/10/2013 01:25

Την υπουργική του απόφαση σύμφωνα με την οποία οι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να καλύπτουν εξολοκλήρου την διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής των φαρμάκων στην περίπτωση που επιλέγουν πρωτότυπα και όχι γενόσημα σκευάσματα υπερασπίστηκε ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης.

Μιλώντας στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου «Στον Ενικό», ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι τα γενόσημα φάρμακα έχουν τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα με τα πρωτότυπα φάρμακα και υποστήριξε:

«Σε μια χώρα με περιορισμένους πόρους πρέπει να ιεραρχήσω πού θα τους δώσω. Η απόφαση αφορά εκείνους που ενώ έχουν από κάτω 50, 100 επιλογές, επιμένουν στο επώνυμο φάρμακο που έχουν συνηθίσει. Τι θεωρείτε πιο σημαντικό; Να εξοικονομήσουμε χρήματα για να μπορέσουμε να βάλουμε στο σύστημα 100, 200, 300 καινούργια φάρμακα που δεν τα έχουμε καθόλου τώρα και δεν μπορεί να τα πάρει κανένας ασθενής και μπορεί αυτά τα 300 φάρμακα να σώσουν ζωές που σήμερα δεν μπορούν να σώσουν από το να πληρώνουμε την αίσθηση κάποιου ότι δεν του κάνει κανένα από τα γενόσημα, ενώ όλη η επιστήμη λέει ότι του κάνει; Με συγχωρείτε αλλά έχω να επιλέξω αυτών των δύο και επιλέγω να σώσω ανθρώπινες ζωές», είπε ο υπουργός.

«Όποιος με εμποδίσει να ασκήσω τα καθήκοντά μου θα απολυθεί»

Τα πνεύματα οξύνθηκαν κατά τη διάρκεια της εκπομπής, όταν ειδικευόμενη γιατρός του Αττικού Νοσοκομείου έκανε λόγο για τραγική έλλειψη προσωπικού, αύξηση των ράντζων, κλειστά κρεβάτια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και σε λειτουργία δύο από τους τρεις αξονικούς τομογράφους.

Ο υπουργός Υγείας, τόνισε ότι ο δεύτερος αξονικός τομογράφος τέθηκε σε λειτουργία ύστερα από δική του έγκριση του κονδυλίου και αναφέρθηκε και στα επεισόδια που έγιναν όταν πήγε να επισκεφτεί το νοσοκομείο.

«Όταν πήγα στο Αττικόν επειδή ήταν η έναρξη της θητείας μου δεν εφήρμοσα το νόμο γιατί δεν ήθελα να ξεκινήσουμε στραβά. Ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά. Είμαι εκλεγμένος βουλευτής με σταυρό, διορισμένος υπουργός και έχω συνταγματική υποχρέωση να πηγαίνω στα νοσοκομεία. Όποιο μέλος του ΕΣΥ διανοηθεί να με εμποδίσει να ασκήσω τα καθήκοντά μου, ο νόμος θα εφαρμοστεί. Και ο νόμος σημαίνει απόλυση, δηλαδή αυτοδίκαιη αργία», προειδοποίησε ο κ. Γεωργιάδης.

Μάλιστα για να αποδείξει ότι η απόφαση για το κλείσιμο πέντε νοσοκομείων ήταν σωστή, υπογράμμισε ότι από την στιγμή που έβγαλαν από το σύστημα τα συγκεκριμένα νοσοκομεία δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν κλίνες από τα στρατιωτικά νοσοκομεία αφού δεν αυξήθηκε καθόλου η ζήτηση.

Πρόταση για να αντιμετωπιστούν τα… «φακελάκια»

Ο κ. Γεωργιάδης κατέθεσε όμως και τη δική του πρόταση για να καταπολεμηθούν τα λεγόμενα «φακελάκια».

«Θα πρέπει να δίνουμε το δικαίωμα σε γιατρούς του ΕΣΥ να χειρουργούν και το απόγευμα, εκτός ωραρίου, στο νοσοκομείο και να παίρνουν επιπλέον αμοιβή, ώστε να μπορούν εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν παραπάνω να πάνε στο ιδιωτικό χειρουργείο του ΕΣΥ, που δεν έχει το τιμολόγιο μίας μεγάλης ιδιωτικής κλινικής. Έτσι θα μειωθεί η ουρά αναμονής και τις πρωινές ώρες θα πηγαίνουν εκείνοι που δεν μπορούν να κάνουν γρηγορότερα την εγχείρησή τους», είπε.

«Μέχρι 31/12/2013 θα έχουν τακτοποιηθεί οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ»

Κατατοπιστικός ήταν ο υπουργός και όσον αφορά στις οφειλές του ΕΟΠΥΥ σε άτομα με αναπηρίες, αλλά και σε άλλους ασφαλισμένους του.
Σε ερώτηση του Προέδρου της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία για το πότε θα καταβληθούν τα χρήματα που τους χρωστάνε για τις απαραίτητες θεραπείες τους, ο κ. Γεωργιάδης είπε:

«Ο ΕΟΠΥΥ έχει πολύ μεγάλο έλλειμμα. Μέχρι 31 Δεκεμβρίου θα έχουν πληρωθεί αυτά που σας χρωστάμε. Χάρη στον Τόμσεν θα πληρωθείτε. Από 1/1/2014 στόχος είναι να δουλεύει έτσι ο ΕΟΠΥΥ ώστε να ξέρει ο καθένας πότε θα πάρει τα λεφτά του. Είναι μια δύσκολη άσκηση».

Όποιος κάνει επίσχεση εργασίας στον ΕΟΠΥΥ… στο καλό!

«Όποιος κάνει επίσχεση εργασίας στον ΕΟΠΥΥ, δικαίωμά του, ο ΕΟΠΥΥ θα κόβει τη σύμβαση μαζί του» ξεκαθάρισε, εξάλλου, ο υπουργός Υγείας.

«Λεφτά από τον ΕΟΠΥΥ κανείς δεν θα χάσει. Όποιος αρνηθεί σε ασφαλισμένο μας υπηρεσίας, ο ΕΟΠΥΥ με αυτόν δουλειά δεν έχει. Εάν δεν θέλετε αυτή τη σύμβαση σας αποδεσμεύω. Απειλές το κράτος δεν δέχεται. Συνεννοημένοι. Νέτα-σκέτα» πρόσθεσ�� ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Η συγνώμη του Άδωνι

Τέλος, ο υπουργός Υγείας ζήτησε και μια… συγνώμη.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δέχθηκε ερώτηση από εκπρόσωπο γονέων με παιδιά ΑμεΑ, ο οποίος του περιέγραψε μια ζοφερή πραγματικότητα όσον αφορά τις κρατικές υποδομές για τα ΑμεΑ.

«Έχετε δίκιο, έχουμε μείνει πολύ πίσω και είμαστε ανακόλουθοι ως κράτος. Εγώ ως υπουργός Υγείας ντρέπομαι για αυτό. Ντρέπομαι και σας ζητάω συγνώμη» τόνισε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top