Κούρκουλας: για να μπουν τα Σκόπια στην ΕΕ πρέπει να έχουν καλές σχέσεις με τους γείτονές τους

Συνέντευξη του αναπληρωτή ΥΠΕΞ στο κρατικό ραδιόφωνο της Βουλγαρίας

Κούρκουλας: για να μπουν τα Σκόπια στην ΕΕ πρέπει να έχουν καλές σχέσεις με τους γείτονές τους

Προϋπόθεση για την ένταξη του κράτους των Σκοπίων στην ΕΕ είναι η οικοδόμηση καλών σχέσεων με τους γείτονές τους, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας κατά τη συνέντευξή του στη δημόσια ραδιοφωνία της Βουλγαρίας (BNP).

«Είτε θα οικοδομήσουν καλές σχέσεις με τους γείτονές τους, είτε θα αναβάλλεται η ένταξή τους» τόνισε ο κ. Κούρκουλας, ο οποίος υπογράμμισε ότι «δεν έχει νόημα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη χώρα αυτή με δεδομένο το επίπεδο των σχέσεων της με τις γειτονικές της χώρες την παρούσα χρονική περίοδο».

Για τους ισχυρισμούς των Σκοπίων ότι δεν ευθύνονται για τ��ν έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Ελλάδα ήταν πάντα πολύ θετική στην ένταξη των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναφέρθηκε στις πολύ θετικές εμπειρίες της Αθήνας από την ένταξη της Βουλγαρίας.

«Από τη πλευρά μας έχουμε κάνει γενναία βήματα. Έχουμε τώρα προτείνει ένα συμβιβασμό, ο οποίος πιστεύουμε ότι είναι δίκαιος και για τις δύο πλευρές και αναμένουμε ανταπόκριση από τα Σκόπια. Αλλά είμαστε λίγο σκεπτικοί, γιατί δεν βλέπουμε τη κυβέρνηση των Σκοπίων να προετοιμάζει την κοινή της γνώμη για μια αποδεκτή συμβιβαστική λύση. Αντιθέτως, εξακολουθούν να επιμένουν να αλλοιώνουν την ιστορία, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα και στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία. Και δεν νομίζω ότι ο τρόπος αυτός προσιδιάζει με τον ευρωπαϊκό τρόπο επίλυσης των διαφορών» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top