Το ζήτημα της μετανάστευσης στη Μεσόγειο έθεσε ο Βενιζέλος στο σύνοδο ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Μίλησε για «διαρκή και δυσανάλογη πίεση» σε Ελλάδα-Ιταλία- Μάλτα

Το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο, μετά τα τραγικά γεγονότα της Λαμπεντούζα και της Σικελίας, έθεσε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνήλθε, σήμερα, Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, στο Λουξεμβούργο, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.


Το ζήτημα, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, έχει καταστεί εξαιρετικά επιτακτικό και η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να επιδείξει έμπρακτα και άμεσα την αλληλεγγύη της στο πλαίσιο της αρχής της δίκαιης κατανομής των βαρών. Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της ιδιαίτερα εκτ��ταμένης ακτογραμμής της, υφίσταται διαρκή και δυσανάλογη πίεση και αντιλαμβάνεται πλήρως την κατάσταση που αντιμετωπίζουν χώρες όπως η Ιταλία και η Μάλτα. Με απόλυτο σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών πρέπει, υπογράμμισε, να εφαρμοσθεί ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό σχέδιο επί του πεδίου. Ο κ. Βενιζέλος βρισκόταν σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό που επισκέφθηκε σήμερα τη Βαλέτα και τη Ρώμη για το ίδιο θέμα ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης Οκτωβρίου.

Στο ζήτημα της Αιγύπτου, ο κ. Βενιζέλος, συμφωνώντας με την παρουσίαση που έκανε η κα Άστον, επέμεινε στην ανάγκη η Ε.Ε., με τη στάση της, να συμβάλλει στη διατήρηση της σταθερότητας και στην εφ��ρμογή του οδικού χάρτη για την ολοκλήρωση των δημοκρατικών διαδικασιών που θα διασφαλίζουν τη συμμετοχή του συνόλου της αιγυπτιακής κοινωνίας. Όπως επισήμανε, τυχόν αστάθεια στην Αίγυπτο θα είχε καταλυτικές συνέπειες σε όλα τα ανοικτά μέτωπα της ευρύτερης περιοχής. Στο πλαίσιο της παρέμβασής του για το ζήτημα της Αιγύπτου, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε, επίσης, τους ομολόγους του για την τριμερή συνάντηση Ελλάδος - Κύπρου - Αιγύπτου που διεξήχθη, στη Νέα Υόρκη, στις 22 Σεπτεμβρίου.

Αναφερόμενος στο θέμα της Συρίας, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη σημασία της διαδικασίας της Γενεύης II ως μοχλού επίτευξης πολιτικής λύσης. Όπως όμως τόνισε, η διοργάνωση της Γενεύης ΙΙ αποκαλύπτει την πολυπλοκότητα των καταστάσεων που υπάρχουν στο εσωτερικό της αντιπολίτευσης, αλλά και ευρύτερα στη θρησκευτική και εθνοτική διαστρωμάτωση της χώρας. Συνεπώς, η άμεση δραστηριοποίηση για την αντιμετώπιση των τραγικών ανθρωπιστικών προβλημάτων είναι μια αυτοτελής προτεραιότητα.

Τέλος, αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Ελλάδα, ως η επόμενη Προεδρία, είναι έτοιμη να εργαστεί, από κοινού με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. και την Επιτροπή, για την εφαρμογή των αποφάσεων που θα λάβει η Σύνοδος Κορυφής του Βίλνιους, η οποία θα διεξαχθεί στις 28 Νοεμβρίου ειδικά για την Ανατολική Εταιρική Σχέση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top