Επιπλέον μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ απαιτεί για το 2014 η τρόικα

Αμφισβητεί το ύψος του δημοσιονομικού κενού η κυβέρνηση

Επιπλέον μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ απαιτεί για το 2014 η τρόικα

Πρόσθετα μέτρα, ύψους 2 δισ. ευρώ απαιτεί για το 2014 η τρόικα, αφού σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν προεξοφλούμενες υπερβάσεις στις κοινωνικές δαπάνες, υστέρηση στα προσδοκώμενα οφέλη από την αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και χαμηλή εισπραξιμότητα του νέου φόρου που θα αντικαταστήσει το χαράτσι της ΔΕΗ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό αυτό προκύπτει και μετά από την αξιολόγηση των αντεπιχειρημάτων της ελληνικής πλευράς, αφού η αρχική εκτίμηση της τρόικα ήταν ότι τα επιπλέον μέτρα για το 2014 θα πρέπει να αγγίξουν τα 2,5 με 3 δισ. ευρώ.

Όπως έγραψε και το star.gr o Γκιοργκ Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λίγο πριν την έναρξη του χθεσινού, κρίσιμου Eurogroup, δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλο δημοσιονομικό κενό για το 2014 και απηύθυνε αυστηρές συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να κάνει ότι χρειάζεται για να ολοκληρώσει την αξιολόγησή της η τρόικα.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισεμπλουμ επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν ανοιχτά δημοσιονομικά ζητήματα, δήλωσε όμως ότι η λήψη νέων μέτρων θα κριθεί τον Δεκέμβριο.

Από την άλλη, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, διέψευσε ότι υπάρχει σημαντικό δημοσιονομικό κενό, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα έχει πετύχει εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή.

Και ενώ ευρωπαϊκοί κύκλοι αναγνωρίζουν ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος, επισημαίνουν ότι έχουν υπάρξει αστοχίες, που καθιστούν αναγκαία τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων.

Εκτός των πρόσθετων μέτρων για το 2014, εκκρεμεί ακόμα η ��λοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων, για να εκταμιευθεί το υπόλοιπο, ύψους 1 δισ. ευρώ που είχε εγκριθεί τον Ιούλιο.

Αν η τρόικα αποδεχθεί τη συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης για την τύχη των ΕΑΣ, τότε μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα εκταμιευθεί το υπόλοιπο της δόσης που θα ανέρχεται στα 10 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό αναμένεται να εξαντληθεί μέχρι το καλοκαίρι και δεδομένου ότι ακόμα η χώρα δεν μπορεί να βγει στις αγορές, αναζητούνται τρόποι για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που δημιουργείται για το 2016.

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, υπολογίζει ότι το χρηματοδοτικό κενό ανέρχεται στα 10,5 – 10,8 δισ. ευρώ και υποστηρίζει ότι μπορεί να καλυφθεί χωρίς τρίτο πρόγραμμα και χωρίς να απαιτείται η επάνοδος της χώρας στις αγορές.

Τέλος, χθες το βράδυ ο κ. Ντάισεμπλουμ απέρριψε το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, τόνισε όμως ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι ελάφρυνσης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top