Ντόρα κατά Στουρνάρα: Οδηγούνται οι πολίτες σε απόγνωση

SOS για 5 κινδύνους στην οικονομία που απειλούν «το ρεαλιστικό σενάριο ανόδου»

Ντόρα κατά Στουρνάρα: Οδηγούνται οι πολίτες σε απόγνωση

Κριτική στην κυβέρνηση και ειδικότερα στο οικονομικό επιτελείο άσκησε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Χρειαζόμαστε ένα μοντέλο που θα είναι πιο παραγωγικό και ανταγωνιστικό από αυτό που στήσαμε την τελευταία τριακονταετία και μας οδήγησε στο χείλος του γκρεμού» τόνισε η κα Μπακογιάννη, η οποία υπογράμμισε ότι υπάρχουν πέντε κίνδυνοι που «απειλούν το ρεαλιστικό σενάριο ανόδου προς τα πάνω».

Αυτοί είναι κατά την κα Μπακογιάννη:

1. Υπερφορολόγηση

«Είναι το νούμερο ένα πρόβλημα των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Μετά από 4 χρόνια υπερφορολόγησης πρέπει να γίνουμε πιο σοφοί. Μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο αναποτελεσματικότητας. Η υπερφορολόγηση δεν αυξάνει τα έσοδα, δεν λύνει το πρόβλημα. Το παράδειγμα του νέου φόρου για τα ακίνητα είναι χαρακτηριστικό και εξοργιστικό. Ο φόρος εξελίσσεται σε φόρο κατοχής και εξοντώνει την ιδιοκτησία και τους φορολογούμενους»

2. Ασφαλιστικό σύστημα

«Την ώρα που αποφασίζουμε να κόψουμε το ΕΚΑΣ σε περίπου 120.000 συνταξιούχους, συνεχίζουμε ως πολιτεία να χρηματοδοτούμε από τον κρατικό προϋπολογισμό με τα έσοδα που μαζεύουμε από τους αυξημένους φόρους, τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις για ��παλλήλους 50 ετών με μόλις 18 χρόνια υπηρεσίας. Ο απόλυτος παραλογισμός

3. Καθυστέρηση για τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών

«Εμφανίζουμε μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση να δώσουμε λύσεις. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης και εξίσωσης με αυτό της κίνησης. Όλοι συμφωνούμε ότι το μέτρο αυτό δεν απέδωσε και το Κράτος αντί να αυξήσει τα έσοδά του, τα μείωσε».

4. Αποκρατικοποιήσεις

«Τόσοι σύμβουλοι, τόσοι τραπεζικοί και χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί συμβουλεύουν κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ. Δεν γίνεται όλες οι αποκρατικοποιήσεις που έγιναν να γίνονται με έναν μόνο προσφέροντα στην τελική διαδικασία».

5. Ρευστότητα

«Υπάρχει ασφυξία στην αγορά. Ακούμε για σχέδια, ειδικά projects, νέα προϊόντα αλλά η πραγματικότητα είναι ότι είμαστε ακόμη στο μηδέν. Αποτέλεσμα θα υπάρξει όταν οι δικαιούχοι μικρομεσαίοι αρχίσουν να λαμβάνουν μικροδάνεια και εγγυήσεις για να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις».

Η κα Μπακογιάννη υπογράμμισε πως «έχουμε μια ευκαιρία και δεν πρέπει να τη χάσουμε», για να προσθέσει πως για να γίνει αυτό «πρέπει να τρέξουμε».

Τέλος, έκανε λόγο για καταστροφολογία και γαϊτανάκι νέων μέτρων: «Φτάνει πια με αυτό το παιχνίδι. Κανείς δεν θα επιβάλει νέα μέτρα με το έτσι θέλω».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top