Στουρνάρας: Κανένα θέμα νέας μείωσης του κατώτατου μισθού ή κουρέματος καταθέσεων

«Δεν σκέφτηκα ποτέ να παραιτηθώ-Όχι στους πλειστηριασμούς για χρέη προς το Δημόσιο»

​Λίγες ώρες πριν το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έστειλε το δικό του μήνυμα μέσα από συνέντευξή του.

Ο υπουργός καλεί την ΕΚΤ και τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες να εφαρμόσουν τη συμφωνία του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 για την επιμήκυνση της διάρκειας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν (συνολικού ύψους 19 δισ. ευρώ έως το 2016), για την οποία εκ των υστέρων προβάλλουν το επιχείρημα ότι αποτελεί νομισματική χρηματοδότηση.

Απαντώντας στην ερώτηση αν έχει πολιτικές φιλοδοξίες, ο κ. Στουρνάρας αποφεύγει να πάρει σαφή θέση, λέγοντας: «Μέχρι το Μάιο - Ιούνιο έχω πολλή δουλειά, μετά τα πάντα είναι ανοιχτά». Ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι αισθάνεται άνετα στη θέση του, «δεν σκέφτηκα ποτέ να παραιτηθώ», λέει.

Ο υπουργός αποκλείει το άνοιγμα του ασφαλιστικ��ύ, τη μείωση του κατώτατου μισθού και το κούρεμα των καταθέσεων, ενώ σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του χρέους τονίζει ότι είναι δύσκολο να γίνει καθώς δεν προβλέπεται από Συντάγματα χωρών της ευρωζώνης. Ωστόσο, επισημαίνει ότι «και κούρεμα να μη γίνει, μπορεί το χρέος να μειωθεί με ισοδύναμα μέτρα».

Ο κ. Στουρνάρας για ακόμη μια φορά ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα οριζόντια, δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία ωστόσο ξεχωρίζει από τα διαρθρωτικά μέτρα.

Όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό τη διετία 2015-16, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι δεν έχει κατατεθεί το νέο μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου θα ανέλθει σε 2 με 2,2 δισ. ευρώ, ενώ για το δημοσιονομικό κενό του 2014-15, ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι δεν είναι δύσκολο να καλυφθεί, πχ. με ανανέωση των ομολόγων που είχαν δοθεί το 2009 στις τράπεζες.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εδώ δεν προχωρούν οι τράπεζες ούτε για τη δεύτερη κατοικία που δεν υπόκειται σε περιορισμούς».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top