Το τριπλό σχέδιο του Α. Σαμαρά για κάλπες, παροχές και Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Τι ετοιμάζει ο πρωθυπουργός για το αμέσως επόμενο διάστημα

Ένα σαφώς οργανωμένο πολιτικό σχέδιο με τρεις βασικούς στόχους έχει καταστρώσει το επιτελείο του πρωθυπουργού και ο Αντώνης Σαμαράς κινείται πλέον βάσει αυτού.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για ένα σχέδιο μακράς πνοής, το οποίο δε λήγει στις ευρωεκλογές που θα γίνουν τον Μάιο.

Πρώτος και βασικός στόχος του πρωθυπουργού είναι η οικονομία, η σταθεροποίησή της και η επάνοδός της σε αναπτυξιακή τροχιά.

Οι συνθήκες αυτή τη φορά, με τη σύλληψη των μελών της Χρυσής Αυγής, αλλά και με την αποδοχή από όλα τα διεθνή οικονομικά κέντρα ότι επιτεύχθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα, δίνουν πολιτικό χρόνο στον πρωθυπουργό και του αφήνουν το περιθώριο ακόμα και να υποσχεθεί στον ελληνικό λαό, χωρίς να κινδυνεύει να προδοθεί, ότι δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.

Στους σχεδιασμούς λοιπόν του κ. Σαμαρά είναι να μεταδώσει με πράξεις σιγουριά και να διαβεβαιώσει ότι τα δύσκολα πέρασαν.

Για να το επιτύχει αυτό θέλει να αξιοποιήσει από φέτος το αποτέλεσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και να ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει κάνει στο παρελθόν για αξιοποίηση του 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος για την αποκατάσταση των αδικιών που επέβαλε το μνημόνιο.

Το επιτελείο του πρωθυπουργού υπολογίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα υπερβεί τα 500 εκατ. ευρώ και εκτιμά ότι θα μπορέσει να διαθ��σει τα 350 εκατ. ευρώ στις ομάδες του πληθυσμού που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο ψαλίδι στα εισοδήματά τους.

Προτεραιότητα έχουν οι συνταξιούχοι, οι ένστολοι και οι δικαστές, αν και ακόμα δεν έχει καταλήξει αν τα χρήματα αυτά θα διατεθούν ως εφάπαξ βοήθημα ή ως πάγιες αυξήσεις συντάξεων και μισθών.

Ο πρωθυπουργός προσβλέπει επίσης και σε μία νέα ρύθμιση του χρέους που θα είναι αρκετή για να απαλλάξει τους προϋπολογισμούς από το μεγαλύτερο μέρος του βάρους των τόκων και θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότ��τα του χρέους, ανοίγοντας τον δρόμο προς τις αγορές.

Επόμενος σταθμός του Αντώνη Σαμαρά είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού η θητεία του κ. Παπούλια λήγει το 2015. Κύκλοι του πρωθυπουργού αφήνουν να διαρ��εύσει ότι επιθυμεί την εκλογή ενός προσώπου κοινής αποδοχής και είναι ανοιχτός στο να προτείνει υποψήφιο η Αριστερά.

Στόχος του είναι να μην προκληθούν εκλογές πριν από το 2016, χρονιά που θεωρεί ότι θα έχει ξετυλιχθεί το πρόγραμμα οικονομικής ανασυγκρότησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top