Δική του πρόταση κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων

Που διαφέρει από την πρόταση της κυβέρνησης

Δική του πρόταση κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων, όταν ο επικεφαλής, ή η μισή τουλάχιστον, κοινοβουλευτική ομάδα, έχουν καταδικασθεί, ή κρατούνται προσωρινά με βάσιμες ενδείξεις ενοχής, για το κακούργημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ η αναστολή χρηματοδότησης αποφασίζεται από τη Βουλή, για «λόγους σεβασμού προς την αυτονομία της» όπως υποστηρίζει, με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, κατόπιν σχετικού ερωτήματος του Προέδρου του Σώματος προς την Ολομέλεια και διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Η αναστολή αφορά κόμματα των οποίων ο επικεφαλής, ή η μισή τουλάχιστον, κοινοβουλευτική ομάδα, έχουν καταδικασθεί, ή κρατούνται προσωρινά με βάσιμες ενδείξεις ενοχής, για το κακούργημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Σε περίπτωση έκδοσης αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης, προτείνεται η οριστική διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης, ενώ στην αντίθετη περίπτωση της αμετάκλητης αθώωσης (ή απαλλακτικού βουλεύματος) η αναστολή αίρεται αναδρομικά και τα παρακρατηθέντα ποσά αποδίδονται άτοκα στο δικαιούχο κόμμα.

Σε αντίθεση με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει την αναστολή χρηματοδότησης και για το έγκλημα των τρομοκρατικών πράξεων (άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα), πέραν του κακουργήματος της σύστασης εγκληματικής συμμορίας (άρθρο 187). στα οποία θα πρέπει να εμπλέκεται τουλάχιστον το ένα δέκατο των βουλευτών, ή το ένα πέμπτο των ευρωβουλευτών, ή των μελών του κεντρικού οργάνου της διοίκησης του κόμματος (ή συνασπισμού κομμάτων).

Η κυβερνητική τροπολογία, προβλέπει επίσης, την αυτοδίκαιη άρση της χρηματοδότησης χωρίς την παρεμβολή της Βουλής, με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικονομικών, κατόπιν ενημέρωσής τους από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ε��ισημαίνει στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας ότι δεν περιλαμβάνει στις προϋποθέσεις της αναστολής χρηματοδότησης, το έγκλημα της κατασκοπείας, τόσο για το «μη πιθανό ενός τέτοιου ενδεχομένου υπό τις πα��ούσες συνθήκες», όσο και για το ιστορικά βεβαρημένο του όρου από την εποχή του εμφυλίου πολέμου.

Η πρόβλεψη πάντως για το κακούργημα της κατασκοπείας υπήρχε στην αρχική εκδοχή της τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά αφαιρέθηκε στην τελική της έκδοση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top