Τρόικα τέλος; «Οδεύουν προς διαζύγιο ΔΝΤ και ΕΕ» αποκαλύπτει η WSJ!

Το καρφί της Λαγκάρντ & η ιδέα του Ρεν για ευρωπαϊκό ΔΝΤ

Τρόικα τέλος; «Οδεύουν προς διαζύγιο ΔΝΤ και ΕΕ» αποκαλύπτει η WSJ!

Προς διαζύγιο οδεύουν ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Ένωση όπως αναφέρει η WSJ σε σημερινό άρθρο της.

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, οι διαφωνίες μεταξύ τους κορυφώνονται την ώρα που στο βάθος εξελίσσεται η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τα επιπλέον κεφάλαια που -ίσως- χρειαστεί η Ελλάδα.

Μπόρχες: Πραγματικό το διαζύγιο της Ευρώπης και του ΔΝΤ

Για πραγματικό διαζύγιο είχε κάνει λόγο τον περασμένο Ιούνιο ο πρώην Ευρωπαίος διευθυντής στο ΔΝΤ, Αντώνιο Μπόρχες, μήνες προτού χάσει τη μάχη με τον καρκίνο: «Το διαζύγιο μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ είναι πραγματικό. Το Ταμείο θα επιστρέψει στις φυσιολογικές δραστηριότητες. Είναι ένας οργανισμός που συνήθως κάνει μόνος του κουμάντο».

Όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα, οι εντάσεις ΔΝΤ και ΕΕ φάνηκαν εξαρχής καθώς -όπως είχε τονίσει και ο Μπόρχες- «το ΔΝΤ πήρε ένα έτοιμο πρόγ��αμμα από το... ράφι», χωρίς να λάβει υπόψη ότι οι επιλογές ήταν περιορισμένες για την Ελλάδα λόγω του ευρώ. «Η Ελλάδα είναι η πιο θλιβερή περίπτωση όλων. Το πρόγραμμα ήταν λάθος από την αρχή» είχε δηλώσει ο ίδιος!

Ένταση γύρω από τη βιωσιμότητα του χρέους

Μια μεγάλη πηγή έντασης υπήρξε, σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ, η οποία βασίζεται κυρίως στις προβλέψεις για το ποσοστό του χρέους έναντι του ΑΕΠ.

Αξιωματούχος του ΔΝΤ την αποκάλεσε «αστεία», αξιωματούχος της Κομισιόν «παραμύθι για να πηγαίνουν τα παιδιά για ύπνο», και στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών «επιστημονικά γελοία». Ο Μπόρχες, τέλος, τη χαρακτήρισε... ευγενικά ως «πολύ υποκειμενική»!

Μια αναθεώρηση του ΔΝΤ τον Ιούνιο για το πρώτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, περιείχε μια καυστική κριτική του ρόλου της Κομισιόν στην τρόικα. «Δεν είναι δίκαιο το ΔΝΤ να νίπτει τα χείρας του και να πετάει το βρώμικο νερό στους ώμους της Ευρώπης» είχε απαντήσει ενοχλημένος ο Όλι Ρεν...

Η ιδέα του Ρεν για ευρωπαϊκό ΔΝΤ και το καρφί της Λαγκάρντ

Ο Όλι Ρεν έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της «απεξάρτησης» της Ευρώπης από το ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, έχει υποστηρίξει την ιδέα ενός ανεξάρτητου ευρωπαϊκού μηχανισμού κρίσεων για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων χωρίς την εμπλοκή του ΔΝΤ, κάτι που βρίσκει σύμφωνους τόσο το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ Γεργκ Άσμουσεν, όσο και τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανκ Σόιμπλε.

Επίσης, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα χάραξης πολιτικής εμφανίζονται πλέον πιο αισιόδοξα καθώς η κρίση έχει εξασθενίσει με αποτέλεσμα να αισθάνονται λιγότερο εξαρτημένα από το ΔΝΤ.

Πως απαντά η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ; Με ένα… καρφί: «Εάν η ευρωζώνη δεν χρειάζεται τις υπηρεσίες του ΔΝΤ πλέον, αυτή είναι η καλύτερη δυνατή είδηση»…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top