Δεύτερη διαδοχική διάψευση Μητσοτάκη για απολύσεις μέσω της διαθεσιμότητας

Αλλά η τρόικα απειλεί να μην έρθει στην Αθήνα αν δεν υλοποιηθούν οι όροι της!

Ρεπορτάζ Γιάννης Ευσταθίου

Δύο ανακοινώσεις μέσα σε διάστημα 24 ωρών εξέδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τις οποίες διαψεύδει ισάριθμα παρεμφερή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για απαιτήσεις των τροϊκανών για αυξημένο αριθμό απολύσεων εργαζομένων στο Δημόσιο, μέσω της διαθεσιμότητας. Η πρώτη ήταν σε οξύτατο ύφος και αφορούσε σχετικό ρεπορτάζ της "Ελευθεροτυπίας" και η δεύτερη σήμερα το μεσημέρι, σε σαφώς πιο ήπια γλώσσα και αφορούσε ανάλογο δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου" ότι "η τρόικα απαιτεί εδώ και τώρα την απόλυση 5000 υπαλλήλων ��πό τους 12500 που θα βρεθούν στην διαθεσιμότητα".

Συγκεκριμένα στη σημερινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρεται:

«1. Η ένταξη ενός δημοσίου υπαλλήλου στο πρόγραμμα της κινητικότητας δεν ισοδυναμεί με την απόλυσή του. Η πλειοψηφία των εν λόγω υπαλλήλων θα μετακινηθούν σε θέσεις από τις οποίες θα μπορούν να προσφέρουν πιο ουσιαστικές υπηρεσίες, κάτι που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον αλλά καθιστά και τους ίδιους πιο αναγκαίους, χρήσιμους και αποδοτικούς.

2. Οι 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρα μας από το 2012, για την περίοδο 2013 – 2014 (παράλληλα με 15.000 προσλήψεις) θα προκύψουν:

Α. Από τους πειθαρχικά ελεγχόμενους δημοσίους υπαλλήλους, με επιτάχυνση της διαδικασίας εκδίκασης πειθαρχικών υποθέσεων από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι κατά το χρονικό διάστημα Ιούλιος 2012 – Σεπτέμβριος 2013 απολύθηκαν οριστικά, για σοβαρούς ποινικούς και πειθαρχικούς λόγους, 226 δημόσιοι υπάλληλοι.

Β. Από το εντοπισμό υπαλλήλων που εισήλθαν στο Δημόσιο κάνοντας χρήση πλαστών δικαιολογητικών με έμφαση στα πτυχία γλωσσομάθειας, διαδικασία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Γ. Από καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων.

Δ. Από την οριστική δικαστικ�� επίλυση του ζητήματος των προσωρινών διαταγών, που θα οδηγήσει στην έξοδο από το Δημόσιο συμβασιούχους, οι οποίοι είχαν πετύχει καθεστώς μονιμοποίησης καταστρατηγώντας το πνεύμα του Συντάγματος.

Ε. Από τη μειοψηφία των υπαλλήλων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας και για τους οποίους δεν θα προκύψουν κενές θέσεις για τη μετακίνησή τους».

Ωστόσο ο ίδιος ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πριν από περίπου δυο εβδομάδες είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο -σε συνέντευξή του στην επίσημη κρατική τηλεόραση της Κίνας- να υπάρξουν πρόσθετες απολύσεις μέσω της διαθεσιμότητας, στην περίπτωση που ο αριθμός των επιόρκων και των κοπανατζήδων που θα αποχωρήσουν, δεν είναι επαρκής...

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του Star, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας εκφράζουν δυσαρέσκεια για μη εκπλήρωση των ελληνικών δεσμεύσεων και απειλούν να μην έρθουν στα τέλη Οκτωβρίου -όπως έχει προγραμματιστεί- στην Αθήνα για το νέο γύρο συζητήσεων με την κυβέρνηση, ενόψει της νέας δόσης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, θεωρούν πως δεν έχουν υλοποιηθεί πέντε προαπαιτούμενα που έχουν θέσει και είναι:

-Πρώτος κύκλος διαθεσιμότητας των 12500 απασχολούμενων στο Δημόσιο (αναφορικά με τους 1349 διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων, για τους οποίους έχει δεσμευτεί στην τρόϊκα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης).

-Προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και ειδικά των αμυντικών συστημάτων.

-Φορολογική μεταρρύθμιση και αναδιάρθρωση των μηχανισμών για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

-Ελλείμματα των ασφαλιστικών Ταμείων και

-Ενιαίος φόρος στα ακίνητα.

Ομως πριν από λίγες ημέρες (26 Σεπτεμβρίου) ένα ακόμη προαπαιτούμενο των τροϊκανών, φαίνεται ότι βρήκε τη λύση του. Με απόφασή του ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης έβγαλε από Ταμείο του υπουργείου του 163,5 εκατομμύρια ευρώ για να διατεθούν στους δήμους και τις περιφέρειες, προκειμένου να αποπληρώσουν χρεή τους προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, ��ου είναι από τις πρώτες προς πώληση εταιρίες του Δημοσίου, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top