Είκοσι χρόνια φυλακή για Άκη, δώδεκα για Βίκυ Σταμάτη!

Κατάσχεση περιουσίας και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για όλους

Πρώτη ανάρτηση: 07/10/2013 - 19.19

Τη μεγίστη των ποινών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον Άκη Τσοχατζόπουλο, το οποίο αποφάσισε την ποινή των 20 ετών φυλάκισης για τον πρώην υπουργό.

Το δικαστήριο είχε δείξει από την πρώτη στιγμή τις προθέσεις του, κρίνοντας τον πρώην υπουργό ως επικεφαλής μιας ομάδας που είχε αναλάβει να ξεπλύνει μίζες 55 εκ. ευρώ από τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Οι δικαστές επέβαλαν ποινή 12 ετών στη Βίκυ Σταμάτη, 12 ετών στην Αρετή Τσοχατζοπούλου και 16 ετών στον πρώην στενό του συνεργάτη Γιάννη Σμπώκο, "μοιράζοντας" συνολικά ποινές από 6 έως 20 έτη.

Όπως σας αναφέραμε νωρίτερα στο star.gr, η εισαγγελέας πρότεινε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στον πρώην υπουργό και τους υπόλοιπους κατηγορούμενους που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για κατ’ επάγγελμα ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, εκτός του Νίκου Ζήγρα ο οποίος κατά την κρίση του δικαστηρίου έδειξε ειλικρινή μεταμέλεια.

Ακης Τσοχατζόπουλος – Κάθειρξη 20 ετών
Αστέριος Οικονομίδης – Κάθειρξη 12 ετών
Ευφροσύνη Λαμπροπούλου – Κάθειρξη 13 ετών
Νίκος Ζήγρας – Κάθειρξη 6 ετών.
Γιώργος Σαχπατζίδης – Κάθειρξη 13 ετών
Αρετή Τσοχατζοπούλου – Κάθειρξη 12 ετών (εισαγγελική πρόταση για 10ετή κάθειρξη)
Βίκυ Σταμάτη – Κάθειρξη 12 ετών
Γιάννης Σμπώκος – Κάθειρξη 16 ετών
Ταλίτα - Μαρία Τσεκούρα – Κάθειρξη 10 ετ��ν
Γιώργος Κωνσταντάτος – Κάθειρξη 10 ετών
Νίκος Γεωργουλάκης - Κάθειρξη 10 ετών
Οράτιος Μελάς - Κάθειρξη 10 ετών
Κωνσταντίνος Αντωνιάδης - Κάθειρξη 10 ετών

Τέλος, ποινές κάθειρξης 6 ετών στον καθένα επιβλήθηκαν στους Παναγιώτη Σταμάτη, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, Φώτη Αρβανίτη και Νίκο Καρατζά. Οι τέσσερις τελευταίοι, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου είχαν κριθεί ένοχοι χωρίς την επιβαρυντική περίσταση της διάπραξης του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ' επάγγελμα.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου οι ήδη προσωρινά κρατούμενοι για την υπόθεση, Άκης Τσοχατζόπουλος, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, Γεώργιος Σαχπατζίδης, Βίκυ Σταμάτη, Γιάννης Σμπώκος και Αρετή Τσοχατζοπούλου θα παραμείνουν στη φυλακή μετά τις ποινές κάθειρξης που τους επιβλήθηκαν.

Ο μέχρι σήμερα προσωρινά κρατούμενος Αστέριος Οικονομίδης θα αφεθεί ελεύθερος καθώς το δικαστήριο έδωσε ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεσή του με την επιβολή χρηματικής εγγυοδοσίας 50.000 ευρώ και την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και της εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Αναστολή δόθηκε επίσης και στον μέχρι σήμερα προσωρινά κρατούμενο εξάδελφο του πρώην υπουργού, Νίκο Ζήγρα.

Για όλους τους υπόλοιπους καταδικασθέντες που ήταν ήδη προσωρινά ελεύθεροι το δικαστήριο έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχουν διφορούμενες απόψεις για το πόσα χρόνια θα εκτίσει στη φυλάκή ο κ. Τσοχατζόπουλος, με άλλες να κάνουν λόγο για 3/5 και άλλους για 1/5.

Το δικαστήριο αποφάσισε επιπλέον την πενταετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για όλους τους κατηγορούμενους. Παράλληλα επικυρώνει την κατάσχεση που έχει διαταχθεί για τους καταδικασθέντες ενώ αποφάσισε τη δέσμευση όλης της υπόλοιπης κινητής και ακίνητης περιουσίας.

Επίσης ικανοποιεί την πολιτική αγωγή και επιδικάζει υπέρ του Δημοσίου 1 εκατ. ευρώ για τον Α. Τσοχατζόπουλο, 500.000 ευρώ για τον Ι. Σμπώκο και 100.000 ευρώ για καθέναν από τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, πλην των Π. Σταμάτη, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, Φ. Αρβανίτη και Ν. Καρατζά μειώνοντας το ποσό σε 50.000 ευρώ στον καθέναν από αυτούς.

Άκης Τσοχατζόπουλος: "Δίνετε αναστολή σε όλους εκτός από τη γυναίκα μου και την κόρη μου. Επειδή φέρουν το όνομα Τσοχατζόπουλος αυτός είναι ο λόγος; Προχωρήσατε σε μια απόφαση για δήθεν δωροδοκία με βάση ένα ψευδέστατο κείμενο που δεν ξέρω ποιος σας το έδωσε. Δεν ξέρω αν έχετε συνειδητοποιήσει τις τραγικές συνέπειες για τις οικογένειες της συζύγου και της κόρης μου. Πιστεύω οτι έχετε συναίσθηση της ευθύνης σας. Ζητώ να δώσετε αναστολή στη σύζυγο και στην κόρη μου. Υποβάλλω επίσημο αίτημα και περιμένω την αιτιολογημένη απόφαση σας."

Νίκος Ζήγρας: "Ζήτω συγνώμη από τον ελληνικό και τον κυπριακό λαό. Σήμερα είναι ημέρα ευθύνης και όχι χαράς για 'μενα. Από αύριο θα συνεχίσω ποιο δυνατός την προσπάθεια να επιστραφούν τα κλεμμένα στο ελληνικό δημόσιο."

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top