Μάντεψε: περισσότεροι... φόροι μας έρχονται το 2014!

Στη Βουλή την Δευτέρα το προσχέδιο του προϋπολογισμού: τι προβλέπει

Μάντεψε: περισσότεροι... φόροι μας έρχονται το 2014!

Περισσότερους φόρους και λιγότερες δαπάνες προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015, που θα κατατεθεί αύριο, Δευτέρα, στη Βουλή! Το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται ότι θα φτάσει τα 2,8 δισ. ευρώ και το έλλειμμα θα μείνει κάτω από το 3%, ενώ το τελικό κείμενο αναμένεται τον Νοέμβριο.

Αν και αναφορά σε νέα μέτρα δεν γίνεται, η είσπραξη εσόδων και η μείωση δαπανών που προβλέπονται θα στηριχθούν στα μέτρα που ήδη έχουν νομοθετηθεί και θα εφαρμοστούν το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο που ισχύει, το 2014 θα μας φέρει μέτρα 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία στο μεγαλύτερο μέρος τους θα πληρωθούν από:

- μισθωτούς και συνταξιούχους που θα πληρώσουν αυξημένους φόρους λόγω της κατάργησης των φοροαπαλλαγών (ενοικίων, διδάκτρων, τόκων κ.λπ.), με εξαίρεση τις ιατρικές δαπάνες, τη διατροφή σε περίπτωση διαζυγίου και τις δωρεές προς Δημόσιο και δημόσιους φορείς.

- ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που θα φορολογούνται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και μέχρι τα πρώτα 50.000 ευρώ, και με συντελεστή 33% για το υπερβάλλον. ποσό.

Παράλληλα, θα γίνουν και μειώσεις στις δαπάνες, μεταξύ των οποίων είναι:

- «κούρεμα» κατά 420 εκατομμύρια ευρώ των εξόδων για συντάξεις, λόγω της αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια.

- περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη κατά 620 εκατομμύρια ευρώ, στις επιχορηγήσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ κατά 33 εκατομμύρια ευρώ και στην άμυνα κατά 100 εκατομμύρια ευρώ (μέσω της ακύρωσης στρατιωτικών προμηθειών).

- μείωση των δαπανών για μισθοδοσία κατά περίπου 260 εκατομμύρια ευρώ, μέσω της μείωσης των αποδοχών όσων τίθενται σε κινητικότητα, τη διακοπή της μισθοδοσίας όσων απολύονται και τη μείωση του αριθμού των αναπληρωτών καθηγητών.

- «ψαλίδισμα» στα κοινωνικά επιδόματα, με πρώτο το ΕΚΑΣ που πλέον θα καταβάλλεται μόνο σε όσους υπερβαίνουν τα 65.

Με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η ύφεση ��ης οικονομίας για το 2013 υπολογίζεται στο 4% (σύμφωνα και με την τρόικα), ενώ για το 2014 προβλέπεται ανάπτυξη 0,6%.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top