Χ. Αθανασίου: ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να εφαρμόσει τη νομιμότητα

Απάντηση στην κριτική για τους δικαστές από την πρόεδρό τους

Στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής και στις αιχμές που διατυπώθηκαν εις βάρος της Δικαιοσύνης αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, κατά την εκδήλωση του εορτασμού του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, προστάτη των δικαστών.

Ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να προστατεύσει τη Δημοκρατία από τις ακρότητες αλλά μέσα στα όρια που το Σύνταγμα και οι νόμοι του Κράτους ορίζουν.

«Πρέπει να αντιμετωπίσει τους αμφισβητίες του δημοκρατικού ιδεώδους όχι με τα όπλα τους, αλλά με τη δημοκρατική νομιμότητα. Ας την αφήσουμε, λοιπόν, να το πράξει. Ας την αφήσουμε να ολοκληρώσει το έργο της. Το έργο της που ξεκινά με την έρευνα και τη μελέτη και τελειώνε�� με την απόφαση. Την απόφαση, την νηφάλια την οριστική και αμετάκλητη. Η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει τη δυνατότητα να το κάνει γιατί είναι θεσμικά ανεξάρτητη, τόσο ανεξάρτητη που άλλες έννομες τάξεις θα ζήλευαν. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη απόδειξη και ταυτόχρονα εγγύηση ότι η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή, λειτουργεί και αντιμετωπίζει όποιον επιχειρεί να την υπονομεύσει. Η Πολιτεία, με τη σειρά της, οφείλει να τονίζει και να αναδεικνύει αυτή την ανεξαρτησία με όλους τους συνταγματικά κατοχυρωμένους τρόπους» τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Στη δική της ομιλία κατά τον εορτασμό, η Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου απάντησε ουσιαστικά στην κριτική που ασκήθηκε στους ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, για τη χθεσινή απόφαση να μην προφυλακισθούν οι βουλευτές Κασιδιάρης, Παναγιώταρος και Μίχος.

«Ας το λάβουν αυτό υπόψη τους, και ιδίως οι παράγοντες της Πολιτικής και της δημοσιογραφίας που επί δύο 24ωρα, και ενώ η ανάκριση είναι σε εξέλιξη, επιμένουν να ασκούν αρνητική κριτική και να προσπαθούν να παρέμβουν στο έργο τους. Επιμένουν να μη θέλουν να κατανοήσουν ότι σε αυτό ακριβώς συνίσταται η ανεξαρτησία και αμεροληψία του δικαστή. Δηλαδή στο ότι οφείλει να αγνοεί τις πιέσεις που ασκούνται από τα Μ.Μ.Ε. και από άλλες πλευρές, και να αποφασίζει ανεπηρέαστος βασιζόμενος μόνο στα στοιχεία της δικογραφίας. Ο σωστός δικαστής λογοδοτεί μόνο στη συνείδηση και τον Θεό. Πρέπει να αφήσουν όλοι τους δικαστές να ασκήσουν ανεπηρέαστοι το έργο τους» ανέφερε η κ. Θάνου.

Η κ. Θάνου ζήτησε επίσης από την Πολιτεία να εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις, ώστε οι δικαστές να μπορούν να ασκούν απερίσπαστοι το έργο τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top