ΔΕΝ καταργείται η Διαύγεια – Τι δεν καταλαβαίνεις;;;;!!!!

To υπ.Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαψεύδει τα δημοσιεύματα

ΔΕΝ καταργείται η Διαύγεια – Τι δεν καταλαβαίνεις;;;;!!!!

​Ρεπορτάζ: Γ.Ευσταθίου

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαψεύδει πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει στην πράξη τη «Διαύγεια» και την υποχρέωση όλων των δημόσιων φορέων και οργανισμών να αναρτούν στο διαδίκτυο κάθε νομοθετική ρύθμιση, απόφαση και πράξη, ώστε να υπάρχει και δυνατότητα δημόσιας διαβούλευσης. Μάλιστα στην ανακοίνωση του υπουργείου τονίζεται πως θα υπάρξει επαναδιατύπωση της επίμαχης παραγράφου στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις» που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ώστε να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία πως η υποχρέωση για δημοσίευση στη «Διαύγεια» κάθε πράξης παραμένει σε ισχύ, όπως σήμερα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας “Βήμα on line” στο νομοσχέδιο υπάρχει ρύθμιση, βάσει της οποίας, επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε συντάκτη μίας διοικητικής πράξης, το εάν αυτή θα αναρτηθεί στην «Διαύγεια» ή όχι, προκειμένου να αποκτήσει νομική ισχύ. Η ρύθμιση αυτή –όπως αναφέρεται- τροποποιεί και αλλοιώνει τον πυρήνα του Ν.3861/2010 (γνωστότερου ως «νόμου Ραγκούση»), διότι αντικαθιστά την πλέον θεμελιώδη πρόνοια που ορίζει ότι οι διοικητικές πράξεις «δεν εκτελούνται, εάν δεν έχει προηγηθεί η ανάρτησή τους στο Διαδίκτυο» με άλλη διατύπωση, η οποία προβλέπει ότι οι αποφάσεις του κ��άτους «ισχύουν από την ανάρτηση τους στο Διαδίκτυο ...εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά σε ειδικές διατάξεις ή στις ίδιες τις πράξεις».

Στην τροποποίηση με το νέο σχέδιο νόμου, του άρθρου 20, παράγραφοι 3 και 4, αναφέρεται συγκεκριμένα: «Με εξαίρεση τις πράξεις της ανάληψης υποχρέωσης δαπάνης, της απόφασης έγκρισης δαπάνης και της οριστικοποίησης της πληρωμής που περιέχει το ακριβές ποσό που θα πληρωθεί για κάθε επιμέρους δαπάνη των φορέων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου, οι λοιπές πράξεις του άρθρου 2 (του «νόμου Ραγκούση») ισχύουν από την ανάρτηση τους στο Διαδίκτυο κατά τα οριζόμενα στον παρόντα νόμο, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά σε ειδικές διατάξεις ή στις ίδιες τις πράξεις».

Οπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση-διάψευση του υπουργείου, «με το προωθούμενο σχέδιο νόμου ξεκαθαρίζεται πλέον ότι θα πρέπει υποχρεωτικά να αναρτάται και η πράξη που οριστικοποιεί την πληρωμή και περιέχει το ακριβές ποσό που θα πληρωθεί. Με τον τρόπο αυτό θωρακίζεται περαιτέρω το πρόγραμμα «Διαύγεια» ως προς την ασάφεια των πραγματικών δαπανών των φορέων, κάτι που δεν ήταν σαφές μέχρι σήμερα». Και διαβεβαιώνεται πως «όχι μόνον δεν καταργείται το πρόγραμμα «Διαύγεια», που αποτελεί μοναδικό εργαλείο ενίσχυσης της διαφάνειας της διοικητικής δράσης, αλλά αντιθέτως ενισχύεται» και ότι «θωρακίζεται περαιτέρω από διαφορετικές νομικές ερμηνείες που είχαν κατά καιρούς προκύψει».

Μάλιστα προστίθεται πως «σε κάθε περίπτωση προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης, η σχετική διάταξη (Άρθρο 20, παράγραφος 4) που προκάλεσε τόση συζήτηση θα επαναδιατυπωθεί, ώστε να μην επιδέχεται καμίας καλόπιστης ή κακόπιστης παρερμηνείας». Ωστόσο συνδικαλιστικοί παράγοντες εκτιμούσαν πως ουσιαστικά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης «παίρνει πίσω» την επίμαχη διάταξη, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη δημοσίευση των πληροφοριών περί ουσιαστικής κατάργησης της «Διαύγειας». Μάλιστα επικαλούνταν το γεγονός ότι το σχετικό σχέδιο νόμου αναρτήθηκε για διαβούλευση μόλις 48 ωρών, για να συμπεράνουν πως «κάποιοι δεν ήθελαν να πάρουν είδηση πολλοί τη συγκεκριμένη διάταξη». Πάντως υο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην ανακοίνωσή του παρατείνει το χρόνο διαβούλευσης έως τις 9 Οκτωβρίου, επικαλούμενο «το μεγάλο ενδιαφέρον» που έχει προκύψει για το νομοσχέδιο…

Την πληροφορία ότι καταργείται η υποχρέωση όλων των δημοσίων φορέων και οργανισμών να δημοσιεύουν στη «Διαύγεια» κάθε πράξη και απόφασή τους, ανέφερε ο πρώην υφυπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (και στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου) Παντελής Τζωρτζάκης, στο χθεσινό συνέδριο για την «ψηφιακή δημοκρατία». Ωστόσο –όπως έχει ήδη δημοσιεύσει το Star.gr- o υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης που ανέβηκε αργότερα στο βήμα του ίδιου συνεδρίου, μίλησε για αναβάθμιση του προγράμματος «Διαύγεια» από την 1 Ιανουαρίου 2014, ώστε να καταστεί και πιο λειτουργικό και χρηστικό για τους πολίτες, καθώς εισάγονται ρυθμίσεις που εμπλουτίζουν και κάνουν πιο εύκολη την αναζήτηση όλων των εγγράφων, αλλά και την καθιέρωση όλες οι αναρτημένες πράξεις να έχουν ισχύ ακριβούς αντιγράφου, ώστε να εξοικονομηθεί χρόνος και κόστος και να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία. "Αυτό που επεξεργάζεται η κυβέρνηση –είπε χθες ο κύριος Μητσοτάκης– είναι κοινός ιστότοπος με το taxisnet και άλλα κυβερνητικά sites, που να συγκεντρώνει διάφορα δεδομένα: γεωχωρικά , ηλεκτρονική συνταγογράφηση, δημόσια Υγεία, φορολογικά στοιχεία, και διάφορα άλλα χρήσιμα στοιχεία που σήμερα είναι κλειστά, χωρίς να υπάρξει –πρόσθεσε- παραβίαση προσωπικών δεδομένων".

Για το θέμα που προέκυψε με τη δημοσίευση πληροφοριών περί ουσιαστικής κατάργησης της «Διαύγειας», στενοί συνεργάτες του υπουργού το απέδιδαν σε «ενδοπασοκικό πόλεμο» που έθιξε τον κύριο Μητσοτάκη ως εποπτεύοντα υπουργό. Οπως υποστήριζαν, την …πατρότητα της αποκάλυψης είχε έτερος στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, ο πανεπιστημιακός ερευνητής Θόδωρος Καρούνος, με σκοπό να θίξει την υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η ηλεκτρονική διακυβέρνηση…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top