Συνάντηση Βενιζέλου-Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη

ΔΕΙΤΕ τι είπαν

​Στο περιθώριο της 68ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη!

''Η διαπραγμάτευση της Αθήνας και της Άγκυρας με τον Τουρκοκύπριο και τον Ελληνοκύπριο συνομιλητή, αντίστοιχα, θα γίνεται σε επίπεδο εκπροσώπου κοινότητας'', δήλωσε με έμφαση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος πρόεδρος υπογράμμισε ότι «οι κρίσιμες πολυμερείς διαβουλεύσεις που γίνονται, θα βοηθήσουν ώστε αυτό που επιδιώκουμε -έναν καλά προετοιμασμένο διάλογο- να γίνει πραγματικότητα».

«Δηλαδή, να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι δεν είναι θέμα το πότε αρχίζει, αλλά το πώς αρχίζει και το πόσο καλά προετοιμασμένος είναι αυτός ο διάλογος, προκειμένου να υπάρξει αχτίδα φωτός κι ελπίδας ότι δεν θα επαναλάβουμε ένα από τα ίδια, δηλαδή ένα διάλογο του παρελθόντος που δεν οδηγούσε πουθενά» επισήμανε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε πως «στηρίζουμε τις προσπάθειες και τις προτάσεις που κάνει ο κ. Πρόεδρος [Ν.Αναστασιάδης] για να δημιουργηθεί ένα νέο μομέντουμ, μια νέα ευκ��ιρία, μια νέα δυναμική για μια βιώσιμη, δίκαιη λύση στο Κυπριακό, που, όπως τονίζουμε πάντα, πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο και τέτοια που να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον Κυπριακό λαό, που θα εκφραστεί με δημοψήφισμα για το μέλλον του, για το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως «είμαστε έτοιμοι, στο επίπεδο που θα καθοριστεί, να συναντηθούμε με τον διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Όπως και η τουρκική κυβέρνηση δήλωσε έτοιμη να συνομιλήσει με τον διαπραγματευτή της ελληνικής, κυπριακής κοινότητας».

«Επαναλαμβάνω, όπως είπα και εχθές, ότι η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή κοινότητα προβλέπονται από το ισχύον σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960. Και διαπραγματευτές είχαν οριστεί και άλλες φορές στο παρελθόν. Για μας, σημασία έχει η διαφύλαξη της διεθνούς νομικής προσωπικότητας, της υπόστασης και της ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι κυρίαρχο κράτος-μέλος του ΟΗΕ και μέλος της ΕΕ και εκφράζεται από τον Πρόεδρό της, τον κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος και παίρνει όλες αυτές τις νέες πρωτοβουλίες για τις οποίες έχετε πλήρη γνώση» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top